Gå vidare till huvudinnehåll
Skånsk brännesnuda
Hemmakock

Skånsk brännesnuda

1 t 30 minEnkelt
405,55 kr
4 portioner 57,93 kr per portion
Skånsk brännesnuda. En riktig vinterrätt. Pepparroten ska bränna till i näsan, eller snudan som det heter på skånska.

500 gRotselleri
1 dlHonung Flytande
300 gDelikatesspotatis
0,5 dlRapsolja
0,2 gLagerblad
500 gVitkål
150 gMorötter
120 gPalsternacka
2 stGul lök
500 gRökt Sidfläsk Bit
1 lVatten
200 gPersiljerot
0,5 lMatlagningsvin Vitt
65 gPepparrot Färsk
0,25 stPersilja - färsk
0,3 gVitpeppar Hel
0,3 gKryddpeppar Hel
Instruktioner
1

Ta bort ytterbladen på vitkålen och skär bort stjälken. Grovhacka vitkål och lök. Skala och ansa rotfrukterna (utom pepparroten). Skär dem i 2 x 2 cm stora tärningar. Hetta upp rapsoljan i en stor kastrull på spisen. Fräs rotselleri, morötter, persiljerötter och palsternacka, vit och kryddpeppar samt lagerblad i ca 2 minuter. Lägg i fläsket och fyll på med vatten, vin och honung och låt skjuda i ca 1 timme. Skumma av grytan då och då. Låt lök och potatis koka med den sista halvtimmen. Skala och riv pepparroten. Grovhacka persiljan. Lyft upp fläsket ur kastullen och tärna köttet. Servera soppan i djupa tallrikar. Lägg lite fläsktärningar i botten på varje tallrik, häll på soppan och strö till sist över pepparrot och persilja.

: Om du vill ha en lite rundare smak på pepparroten kan du blanda ner den i lite creme fraiche, som sedan klickas ner i soppan.