Gå vidare till huvudinnehåll
Skaldjursbuljong
Sofia Nyberg

Skaldjursbuljong

30 minEnkelt
20,45 kr
4 portioner 3,65 kr per portion
Av de överblivna skaldjursskalen kan du koka en underbar buljong som går utmärkt att frysa in och ta upp när du behöver. Kom ihåg att skalen inte ska koka för länge, då det kan ge buljongen en härsken smak.

1 stFänkål Färsk
1 stGul lök
1 lVatten
1 tskVitpeppar Hel
2 stLagerblad
1 krmSalt
1 mskTomatpuré
1 kgSkal från skaldjur
2 klyftaVitlök Vanlig
1 mskOlivolja
Instruktioner
1

Krossa eller stöt sönder skaldjursskalen (från t.ex. räkor, kräftor, krabba, hummer).

2

Skala lök och vitlök. Hacka lök, vitlök och fänkål grovt.

3

Hetta upp en stor kastrull med olja.

4

Fräs skaldjursskalen tillsammans med vitlök stund.

5

Lägg i gul lök och fänkål och låt fräsa med ytterligare en stund.

6

Tillsätt vitpepparkorn, lagerblad och tomatpuré.

7

Tillsätt vatten så att det täcker skalen och grönsakerna och koka upp.

8

Skumma av med hjälp av en slev och sänk värmen.

9

Sjuda långsamt i ca 15 min.

10

Ta bort kastrullen från plattan och låt svalna.

11

Sila av genom finmaskig sil eller en silduk och koka ner till önskad mängd.

12

Salta fonden.

Bild:

Sanna Livijn Wexell