Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Chokladbottnar | ||
1 tsk | Bakpulver | |
3,5 dl | Strösocker | |
3 dl | Vetemjöl | |
100 g | Smör | |
1,5 dl | Kakao | |
1,5 dl | Brygg- och kokkaffe | |
1,5 dl | Standardmjölk | |
2 st | Ägg | |
2 krm | Salt | |
1 tsk | Bikarbonat | |
Saltkolasås | ||
80 g | Smör | |
0,5 tsk | Salt | |
1 dl | Vispgrädde | |
2 dl | Strösocker | |
Kolafrosting | ||
200 g | Florsocker | |
150 g | Färskost Naturell | |
2 tsk | Vaniljsocker | |
200 g | Smör |
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Koka kaffet.
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Tillsätt ägg, mjölk, kokande kaffe och smält smör och rör till en jämn och ganska rinnig smet.
Häll smeten i tre tårtformar med bakplåtspapper i botten och smörade kanter, ca 18-20 cm i diameter.
Grädda i ca 25 min. Låt svalna.
Saltkolasås: häll sockret i en stor, tjockbottnad kastrull. Sätt på medelhög värme på spisen.
Rör väldigt försiktigt då och då med en slev eller liknande tills allt socker har smält till en gyllenbrun vätska. Vakta så att sockret inte bränns vid!
När allt socker har smält, tag grytan från värmen och lägg i lite smör i taget under kraftig omrörning.
Tillsätt grädden försiktigt under konstant omrörning.
Tillsätt saltet.
Sätt tillbaka kastrullen på låg värme och låt småputtra i ca 5 minuter till tills kolan är ca 107 grader (bra om du har en termometer att mäta med).
Ta grytan från värmen och låt såsen svalna innan du häller ner den i en burk.
Kolafrosting: vispa smöret i 2-3 minuter.
Tillsätt philadelphia-osten, florsocker och vaniljsocker. Vispa tills allt gått ihop ordentligt.
Tillsätt 1 dl av kolasåsen, lite i taget, medan du vispar.
Kyl smörkrämen en stund innan monteringen av tårtan.
Montering av tårtan: lägg en tårtbotten på ett tårtfat och bred på ett lager av smörkräm. Lägg på en till botten och bred på ytterligare ett lager av smörkräm.
Bred sen på ett tunt lager av smörkräm och runt om hela kakan. Ställ in tårtan i kylen i ca 30 minuter.
Häll på kolasås på tårtan. Om den är för trögflytande, värm den några sekunder i micron innan.
Dekorera med röda vinbär.
Bild:
Nurlan Emir
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Vispgrädde 36% 5dl Arla Köket
1 Florsocker Fairtrade 500g Garant