Gå vidare till huvudinnehåll
Flädermoussetårta med jordgubbar
Kokbok

Flädermoussetårta med jordgubbar

1 tEnkelt
409,00 kr
4 portioner 83,39 kr per portion
Den här flädermoussetårtan med jordgubbar kommer bli sommarfavoriten på alla fikastunder och kalas. Receptet är hämtat ur boken "Lättlagad sommarmat" av Åsa Swanberg (Ordalaget Bokförlag).

Garnering
1 lJordgubbar Färska
0,25 stMynta - färsk
Kladdkakebotten
2 dlStrösocker
100 gMörk Blockchoklad
2 stÄgg
2 tskVaniljsocker
2 dlVetemjöl
100 gSmör
Flädermousse
3 mskFläderdryck
3 stGelatinblad
150 gCitron, (1 st)
100 gChokladkaka Vit
3 stÄgg
0,5 dlFlorsocker
4 dlVispgrädde
Instruktioner
1

Kladdkakebotten: Sätt ugnen på 200°.

2

Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Hacka chokladen. Smält smöret, lägg i chokladen och rör tills den smält. Blanda ner detta i smeten och vänd ner vetemjölet. Smula lavendelblommorna och vänd ner dem med en slickepott.

3

Smörj och bröa en springform med 17–20 cm i diameter beroende på hur hög tårta du vill ha. Grädda bottnen i ca 20 minuter, ta ut och låt kallna helt.

4

Flädermousse Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

5

Hacka och smält chokladen över vattenbad eller i mikro på låg effekt.

6

Skrubba citronen, riv skalet och pressa ur saften, ca 1 msk behövs. Blanda detta med flädersaften i en kastrull på svag värme och lägg i de urkramade gelatinbladen. Rör om tills de smält. Ställ åt sidan.

7

Vispa grädden.Separera äggulorna från vitan på de 3 äggen. Vispa ihop äggulor och florsocker i en annan skål och vänd ner detta i grädden. Vänd till sist ner chokladen och flädersaften med citron och gelatin i grädden.

8

Häll moussen i formen med kladdkakan och ställ i frysen. Ta fram minst 30 minuter innan servering.

9

Garnering Skölj jordgubbarna och lägg dem i en stor hög mitt på tårtan. Dekorera med färsk mynta.

Bild:

Malou Holm