Gå vidare till huvudinnehåll
Fredriks torskqueneller med potatispuré och kokta morötter
Fredrik Jonsson

Fredriks torskqueneller med potatispuré och kokta morötter

45 minEnkelt
318,15 kr
4 portioner 47,16 kr per portion
Klassiska och goda torskqueneller med potatispuré skapade av vår gästkock Fredrik Jonsson från Sveriges mästerkock.Torskqueneller kan vara lite trixiga att forma men följ instruktionerna noga så kommer det gå galant.

Tillbehör
600 gMorötter
1 krmSalt
Torskqueneller
2 stÄgg
2 krmMuskot Malen
600 gTorskfilé
1,5 mskCitron
2 dlVispgrädde
1 lVatten
0,5 mskOlivolja
3 krmSalt
0,5 stPersilja - färsk
1 klyftaVitlök Vanlig
4 krmVitpeppar Malen
2 krmSvartpeppar Malen
2 stLagerblad
Potatispuré
1 krmSalt
75 gSmör
2,5 krmMuskot Malen
1 krmSvartpeppar Malen
700 gPotatis Mjölig
2 dlMellanmjölk
Instruktioner
1

Potatispuré: Skala och dela potatisen i mindre bitar, koka i saltat vatten.

2

Torskqueneller: Skär torsken i mindre bitar. Mixa torskbitarna i en matberedare tills du får en färs. Tillsätt ägg, kryddor, citronsaft samt rivet citronskal. Skala och pressa i vitlök och tillsätt persilja (spara lite persilja till garnering). Fortsätt mixa och tillsätt grädden i en tunn stråle. Mixa tills du får en formbar smet.

3

Fyll en kastrull eller en traktörpanna med vatten, lagerblad, resterna av citronhalvan som du pressat ut saften ur och en nypa salt. Koka upp, sänk värmen och låt vattnet sjuda. Forma torsksmeten med hjälp av handen och en matsked till ca 10-12 små äggformade bollar. Skölj handen du formar färsen med och doppa skeden i kallt vatten mellan varje quenell så går det lättare att forma bollar. Sjud quenellerna i cirka tio min.

4

Tillbehör: Skala och skär morötterna i slantar, koka dem ca 3-4 min i saltat vatten.

5

Potatispuré: Sila av potatisvattnet. Värm mjölken i en kastrull. Tillsätt den varma mjölken och smöret till potatisen och vispa runt försiktigt med en ballongvisp. Krydda med muskot och smaka av med salt och peppar.

Lägg upp torskqueneller, potatispuré och morötter på tallrikar, garnera med persilja och ringla över lite olivolja vid servering.

Foto och Styling: Sanna Livijn Wexell

Näringsvärde: 747 kcal, 36 g protein, 45 g fett, 47 g kolhydrater.

Bild:

Sanna Livijn Wexell