Gå vidare till huvudinnehåll
Äppelkompott med vaniljgrädde och saltrostade nötter
Mari Bergman

Äppelkompott med vaniljgrädde och saltrostade nötter

1 t 30 minEnkelt
En enkel och smaklig äppelkompott serverad med oemotståndliga saltrostade nötter och en helt fantastisk vaniljgrädde.

Vaniljgrädde
1 krmVaniljstång
3 mskStrösocker
1 dlVispgrädde
1 stÄgg
Saltrostade nötter
55 gNötmix Saltad/Rostad
Äppelkompott
1 krmVaniljstång
1,5 dlVatten
1 dlRåsocker Strö
2 stKanel Hel
1 kgSvenska Äpplen
Instruktioner
1

Äppelkompott: Skölj och klyfta äpplena och ta bort kärnhuset. Dela vaniljstången på längden. Lägg äppelklyftor, vaniljstång, kanelstänger, vatten och socker i en vid kastrull. Lägg på ett smörpapper som ett lock och låt äpplena sjuda på svag värme i ca 45 min eller tills de är mjuka och vatten och socker har kokat in ordentligt.

2

Vaniljgrädde: Värm upp 1 dl ovispad grädde, socker och vaniljfrön från vaniljstången i en kastrull. Sjud tills sockret har löst sig helt. Knäck äggen och häll bort vitan.

3

Tillsätt äggulan och vispa samman på medelvärme, det får inte koka. Ta bort såsen från värmen när den har tjocknat något. Låt den svalna helt och vänd sedan ner 1,5 dl vispad grädde. Ställ i kylen till servering.

4

Grovhacka de saltrostade nötterna.

5

Fyll glas eller små glasburkar med äppelkompott, vaniljgrädde och toppa med hackade nötter.

Bild:

Susanna Livijn Wexell

238,20 kr
4 portioner • 25,01 kr per portion
Khoisan Gourmet Vaniljstång Bourbon Khoisan Gourmet
39,95 kr

19 975,00 kr /kg


Dan Sukker Strösocker

1 Strösocker

Basvaror
1 kg
22,95 kr

22,95 kr /kg


Arla Ko® Vispgrädde 40%
42,95 kr

85,90 kr /l


Kronägg Ägg Frigående Utomhus M/L 10-p 530g
43,95 kr

4,40 kr /st


OLW Nötmix Klassisk
37,95 kr

189,75 kr /kg


Garant Rörsocker Fairtrade
24,95 kr

49,90 kr /kg


Santa Maria Kanel Hel
18,50 kr

840,91 kr /kg


Äpple Svenska påse "Ingrid Marie" Klass1 Sverige
29,95 kr

29,95 kr /kg