Gå vidare till huvudinnehåll
Hasselbackspotatis med festlig fläskfilé
Mari Bergman

Hasselbackspotatis med festlig fläskfilé

45 minEnkelt
242,25 kr
4 portioner 38,84 kr per portion
En riktig festmåltid med hasselbackspotatis och gratinerad fläskfilé. Vill du inte gratinera fläskfilén så kan du servera krämen vid sidan om och steka klart köttet i stekpannan. (Tastelines Barnkasse v51 2015)

Fläskfilé
2 krmSalt
500 gFläskfile Färsk
2 krmSvartpeppar Malen
2 mskSmör
Potatis
2 krmSalt
1 krmSvartpeppar Malen
50 gSmör
2 mskOlivolja
0,5 dlStröbröd
800 gPotatis Fast
Kräm
1 dlCreme Fraiche Naturell
100 gFärskost Naturell
1 krmSvartpeppar Malen
1 krmSalt
1 klyftaVitlök Vanlig
Sallad
2 mskOlivolja
1 krmFlingsalt
100 gRomansallat
1 krmSvartpeppar Malen
200 gVanliga morötter
0,5 stGurka
2 mskCitron
Instruktioner
1

Potatis: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull och blanda med olivoljan.

2

Skala potatisen och skär av en bottenplatta så att den står stadigt. Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom. Ta hjälp av en träslev eller kanten på en skärbräda. Ställ potatisen i en ugnssäker form med skivorna uppåt. Pensla med hälften av smörblandningen och sätt in i ugnen ca 40 min. Ta ut potatisen efter halva tiden och pensla med resten av smöret och strö över salt, peppar och ströbröd.

3

Fläskfilé: Putsa filén från senor och fett. Skär filén i 2-3 cm stora bitar och krydda med salt och peppar.

4

Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna. Lägg över det på ett ugnssäkert fat.

5

Kräm: Blanda färskosten med crème fraiche och pressa i vitlök. Smaka av med salt och peppar. Bred såsen över köttet. Gratinera i mitten av ugnen i 5-10 minuter eller tills köttet är genomstekt. ( Sätt ner potatisen längst ner i ugnen under tiden)

6

Sallad: Skölj och skär sallad och gurka i mindre bitar. Skala och riv morötterna. Lägg upp i en skål och pressa över citronsaft. Ringla över lite olja och strö över salt och peppar.

Näringsvärde: Kcal: 754 Fett: 35 g Protein: 47 g Kolhydrater: 60 g

Bild:

Linnea Swärd