Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Fyllning | ||
150 g | Smör | |
5 tsk | Kanel | |
2 dl | Strösocker | |
Sockerlag | ||
1 dl | Strösocker | |
1 dl | Vatten | |
Deg | ||
5 dl | Standardmjölk | |
2 dl | Strösocker | |
0,5 tsk | Kardemummakärnor | |
50 g | Jäst Söta Degar Färsk | |
1 tsk | Salt | |
1 kg | Vetemjöl | |
250 g | Smör | |
Pensling | ||
1 dl | Pärlsocker | |
1 st | Ägg |
Vetedeg: Värm mjölken till rumstemperatur. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen lösts upp helt i mjölken.
Mortla kardemummakärnorna. Blanda ner kardemumma, rumstempererat smör delat i bitar, strösocker och hälften av mjölet. Arbeta ihop ingredienserna till en kladdig deg. Tillsätt saltet och addera mer mjöl efter behov.
Knåda degen i ungefär 10 min med maskin. Lägg på lite tid om du knådar degen för hand.
Låt degen jäsa i drygt 1 tim. Den ska bli dubbelt så stor.
Fyllning: Blanda eller mixa ihop alla ingredienserna till en jämn smet.
Vetedeg: Dela degen i två lika delar när den jäst klart. Ta den ena delen och kavla ut till en stor rektangel, ca mått 30x40 cm.
Bre ut fyllningen i ett jämnt lager. Vik degen på mitten och skär den i strimlor, drygt en centimeter breda.
Ta en remsa och tvinna den. Ta tag i den tvinnade remsan och vira den runt dina fingrar. Lämna en liten ände och dra den rakt över knuten. Vik in den på undersidan av bullen och fäst där.
Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna i ugnen på 200 grader i ca 10 min eller tills de fått fin färg.
Sockerlag: Koka upp vatten och socker. Rör om tills sockret lösts upp och vätskan tjocknat lite.
Vetedeg: Pensla bullarna med sockerlagen direkt när de kommer ut ur ugnen.
Bild:
Nurlan Emir
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt