Gå vidare till huvudinnehåll
Saffransbakad lax med solig grönsakscouscous
Mathem

Saffransbakad lax med solig grönsakscouscous

30 minEnkelt
286,75 kr
4 portioner43,91 kr per portion
Lax med smak av saffran till det couscous med goda och färgglada grönsaker.

Couscous
1 mskCitron
1 stGrönsaksbuljong
0,5 stBasilika - färsk
250 gVanliga morötter
1 stApelsin
1 mskOlivolja
100 gSolroskärnor Rostade
0,5 tskSalt Fint
2 krmSvartpeppar Malen
2 dlCouscous
0,5 stPurjolök
Lax
50 gRiven Västerbottensost
2 dlCreme Fraiche Saffran & Tomat
0,5 tskSalt Fint
500 gLaxfilé
2 krmSvartpeppar Malen
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Lax: Skär laxbiten i portionsbitar om laxen är färsk, du behöver inte ta bort skinnet om du inte vill. Lägg dem tätt ihop i en ugnsfast form. Salta och peppra ordentligt och bred över creme fraichen. Riv osten grovt om den inte redan är riven, och strö sedan över den och sätt in i ugnen ca 25 min.

3

Couscous: Tillred couscousen med grönsaksbuljong enligt anvisning på paketet. Skala morötterna och skär dem i tunna sneda bitar på längden. Strimla och skölj purjolöken.

4

Hetta upp en stekpanna med lite olja och fräs purjo och morötter på medelvärme under omrörning tills de mjuknar en aning. Salta och peppra efter smak.

5

Skölj citron och riv skalet. Finhacka basilikan.

6

Tillsätt olivolja till couscousen och blanda om ordentligt. Blanda couscousen med citronskal, basilika, de frästa grönsakerna och solroskärnor. Smaka av med salt och svartpeppar.

7

Skär bort allt skal från apelsinen. Håll apelsinen i handen och skär ut fina apelsinfiléer med en kniv. Servera den ugnsbakade laxen med grönsakscouscous och toppa med apelsinfiléer.

Näringsvärde: 874 KCAL 45 G PROTEIN 51 G FETT 52 G KOLHYDRATER

Bild:

Linnea Swärd