Hoppa till huvudinnehåll
Crème Caramel
Hemmakock

Crème Caramel

1 tEnkelt
216,20 kr
8 portioner17,51 kr per portion
Idag ser man panna cotta överallt. Det kan ju vem som helst få till. Tacka vet jag crème caramel, skulle jag välja en sista dessert innan jag lämnar jordelivet skulle det bli den, majestätisk med sitt gyllene täcke av karamelliserat socker.

Dag 2 - mandelflarn
100 gSmör
40 gHonung
100 gStrösocker
100 gSötmandel Naturell
100 gVetemjöl
Dag 1 - crème caramel
12 stÄgg
2 gVaniljstång
1 000 gStandardmjölk
250 gStrösocker
Dag 2 - vispad grädde
300 gVispgrädde
5 gVaniljsocker
15 gStrösocker
Dag 1 - glasyr till formarna
160 gStrösocker
2 mskCitron
60 gVatten
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 125°.

2

Blanda malen oskalad mandel och övriga ingredienser till en deg. Rulla ut den som en längd, tjock som ett kvastskaft.

3

Lossa puddingarna runtom med en liten vass kniv.

4

Dela vaniljstängerna på längden med en liten vass kniv. Skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även i stängerna. Häll över mjölken och 100 g socker.

5

Lägg in den i frysen för att stelna till.

6

Lägg ett uppochnedvänt fat på formen. Vänd den uppochned med fatet.

7

Koka upp, dra sedan av den från värmen. Låt mjölken stå och dra åt sig vaniljsmak i ca 15 minuter.

8

Sätt ugnen på 180°.

9

Lossa formen försiktigt från puddingen så den inte skadas.

10

Vispa resten av sockret med 4 ägg och 8 äggulor lätt skummigt. Vispa ner den varma mjölken i äggsmeten. Blanda ordentligt. Sila smeten genom en finmaskig sil.

11

Skär upp 5 mm tjocka skivor av degen. Placera dem inte för tätt på bakplåtar med bakplåtspapper. Baka dem gyllenbruna.

12

Servera puddingarna riktigt kalla, gärna med lätt- vispad grädde och några mandelflarn till. Ingen frukt och bär till denna klassiska dessert!

Mästarnas Menyer Recept ur boken ”Mästarnas Menyer” av Leif Mannerström & Jan Hedh

Boken ges ut av Norstedts förlag

13

Häll blandningen i formarna. Ställ dem i ett vattenbad i ugnen. Baka i 25–60 minuter. Känn med en sticka om den är klar. Stickan ska vara torr.

14

Låt kakorna svalna. Förvara dem sedan i en lufttät burk så att de inte mjuknar.

Servering

15

Låt svalna och ställ in dem i kylen till nästa dag övertäckta med plastfolie.

DAG 2

Vispad grädde Vispa grädden med sockret till ett löst skum i en kyld rostfri bunke. Häll upp den i en skål och förvara den i kylen tills den ska serveras.

Mandelflarn

Bild:

Charlotte Gawell