Gå vidare till huvudinnehåll
Majonnäs
Kokbok

Majonnäs

10 minEnkelt
73,45 kr
6 portioner 1,59 kr per portion
Här kommer det recept som jag förmodligen använder mest av alla. Majonnäsen – moderskeppet och grundsåsen till det mesta i mitt kök. Jag använder uteslutande varmpressad rapsolja när jag gör majonnäs. Receptet kommer från boken ”Ett stekt ägg är också middag”. Boken är skriven av Siri Barje och ges ut av Bonnier Fakta.

2 tskDijonsenap
2 tskVitvinsvinäger
2,5 dlRapsolja
2 stÄgg
Instruktioner
1

Knäck äggen och lägg gulorna i en plastbunke som du ställer på en fuktig disktrasa (för att bunken inte ska ramla runt när du vispar).

2

Vispa ihop äggulor och senap. Droppa försiktigt ned oljan i bunken samtidigt som du vispar. När majonnäsen börjar tjockna kan du droppa i lite vinäger (eller citronsaft). Fortsätt sedan att droppa i oljan samtidigt som du vispar.

3

Nu ska du smaksätta. Så. Smaka på. I med lite salt, lite mer vinäger eller citron. Nu vet du hur en vanlig majonnäs blir till.

Bild:

Johanna Åkerberg Kassel