Gå vidare till huvudinnehåll
Grekiska bollar
Samarbete

Grekiska bollar

30 minMedel
377,75 kr
4 portioner 38,87 kr per portion
Fetaostfyllda Både &-färsbiffar serverade med en fräsch citronette, en len raita och bulgursallad. Blir även fenomenalt god med nötfärs. Mums! Recept från Smak av Svea.

Bollar
400 gFärs Nötkött och Linser, 400 g Både & färs eller 400 g nötfärs
1 stRödlök
1 klyftaVitlök
0,75 dlVatten
0,75 dlStröbröd
1 stÄgg
0,5 tskSalt
1 krmSvartpeppar Malen
0,5 tskBasilika - torkad
1 mskDijonsenap
1 mskTomatpuré Eko
100 gFetaost
1 mskSmör, (eller olja, till stekning)
Sallad
2 dlBulgur
100 gEdamamebönor
75 gSvarta oliver
1 mskGräslök - färsk, hackad
Citronette
1,5 mskCitron, (saften)
0,75 dlOlivolja
1 stRödlök, liten
Raita
0,25 stGurka
0,5 stMynta - färsk, (0,5 st kruka)
1,5 dlGrekisk Yoghurt
1 krmSvartpeppar, (mortlad, mängd efter smak)
1 krmSalt, (efter smak)
Instruktioner
1
  1. Bollar: Skala och finhacka lök och vitlök.
2
  1. Blanda vatten och ströbröd. Tillsätt ägg, kryddor, senap, tomatpuré och blanda ihop.
3
  1. Vänd ner färsen, löken och smula ner fetaosten.
4
  1. Forma färsen till bollar, ca 12 stycken. Stek i smör eller olja i en stekpanna på medelvärme tills de är klara.
5
  1. Sallad: Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen. När två minuter återstår häll i de frysta sojabönorna. Häll av i ett durkslag och låt rinna av.
6
  1. Dela oliverna och lägg ner i salladen tillsammans med gräslöken.
7
  1. Citronette: Vispa ihop citronsaft och olivolja. Skala och strimla löken och lägg i dressingen. Låt marinera ca 20 minuter. Vänd därefter ner i salladen.
8
  1. Raita: Riv gurkan och krama ur vätskan. Hacka myntan fint. Blanda ihop yoghurt, mynta, gurka och smaka av med mortlad peppar och salt.
9

Servera bollarna med bulgursallad och raita.

Bild:

Smak av Svea