Gå vidare till huvudinnehåll
Pavlova på hasselnötsmaräng med vit chokladkräm
Mari Bergman

Pavlova på hasselnötsmaräng med vit chokladkräm

2 tMedel
350,80 kr
12 portioner 18,82 kr per portion
Pavlova på hasselnötsmaräng ger en härlig textur och bryter av perfekt till den söta chokladkrämen. Toppa med dina favoritfrukter. Vi har toppat med mango, plommon, citrus och passionsfrukt. Passar perfekt att servera till festliga högtider som påsk och till våren och sommarens alla fester.

Marängbottnar 2 st
125 gHasselnötter
0,5 dlMajsstärkelse
3 dlStrösocker
5 stÄgg, endast äggvitor
Vit chokladkräm
3 dlVispgrädde
150 gChokladkaka Vit
200 gFärskost Naturell
Citronkräm
3 dlVispgrädde
340 gLemon Curd
Topping
3 stPlommon
1 stMango Färsk
1 stBlodapelsin
2 stPassionsfrukt
Instruktioner
1

Marängbottnar: Sätt ugnen på 175 grader varmluft och täck en plåt med bakplåtspapper. Lägg de naturella hasselnötterna på plåten och rosta dem i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Lägg nötterna i en ren kökshandduk och gnugga bort skalet. Sänk ugnsvärmen till 125 grader.

2

Mixa nötterna till ett fint smul och blanda ihop med majsstärkelse och 1 dl strösocker i en bunke. Ställ åt sidan.

3
  1. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum. Tillsätt sedan 2 dl strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan sockerkristaller. Sikta försiktigt ner hasselnötsblandningen i marängen och vänd till en jämn smet med en slickepott.
4

Ta fram två plåtar och täck med bakplåtspapper. Rita cirklar 20 cm i diameter och klicka ut marängsmeten. Forma smeten så att kanterna blir något högre och gör en liten fördjupning i mitten av marängsmeten. Grädda marängbottnarna i ugnen i ca 1 timme och 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt bottnarna svalna helt i ugnen.

5

Vit chokladkräm: Hacka chokladen och värm med 1 dl grädde i en kastrull. Låt chokladen smälta. Ta av från plattan och låt kallna men inte stelna. Lägg färskost i en bunke och vispa den med elvisp. Tillsätt chokladen och vispa till en kräm. Vispa i resten av grädden lite i taget.

6

Lemoncurdgrädde: Vispa grädden fluffig och mjuk i en bunke. Ta lite av den vispade grädden och vispa samman med lemoncurden i en annan bunke. Vänd sedan försiktigt ner lemoncurdgrädden i den vispade grädden.

7

Topping: Skala och skär frukterna i önskade bitar. Halvera passionsfrukterna.

8

Montering: Lägg en av marängbottnarna på ett fat och bred över den vita chokladkrämen. Lägg den andra botten över och bred över lemoncurdgrädden. Toppa med den skurna frukten. Skeda lite av passionsfruktsköttet över tårtan. Klart att servera.

Marängbottnarna går utmärkt att göra 2-3 dagar i förväg.

Bild:

Susanna Blåvarg