Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Lax | ||
0,25 tsk | Strösocker | |
0,25 tsk | Cayennepeppar | |
1 msk | Olivolja | |
0,5 tsk | Rökt paprikapulver | |
0,5 tsk | Torkad oregano | |
0,5 tsk | Salt | |
500 g | Laxfilé Fryst | |
Salsa | ||
2 krm | Chiliflakes | |
60 g | Salladslök | |
340 g | Majskorn | |
1 st | Lime | |
1 krm | Salt | |
0,5 st | Paprika | |
0,25 tsk | Rökt paprikapulver | |
0,5 tsk | Honung Flytande | |
0,5 st | Gurka | |
Sötpotatismos | ||
0,5 dl | Vatten | |
1 krm | Salt | |
1 kg | Sötpotatis | |
50 g | Smör |
Sötpotatismos: Skala sötpotatisen och skär den i lite mindre bitar. Lägg i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Tillsätt lite salt och koka ca 15-20 min tills potatisen är mjuk.
Lax: Om laxfiléerna är frysta, tina dem först. När laxen är tinad, lägg laxbitarna på ett fat. Blanda ihop paprikapulver, oregano, cayennepeppar, socker och salt och fördela kryddblandningen på laxfiléerna på båda sidor. Låt stå.
Salsa: Skölj och tärna paprika och gurka smått. Skölj och finstrimla salladslöken. Sila av majsen. Skölj av limen och riv skalet från 1 lime och pressa saften. Blanda i en skål och tillsätt chiliflakes, paprikapulver, limeskal- och saft samt honung. Smaka av med salt.
Lax: Hetta upp olja och smör i en stekpanna och stek laxen på medelhög värme ca 2 min på båda sidor.
Sötpotatismos: Sila av vattnet från potatisen men spara 1/2 dl kokvatten kvar i kastrullen. Tillsätt smör och mixa ihop till ett slätt mos med hjälp av stavmixer eller elvisp. Smaka av med salt.
Servera den stekta laxen med sötpotatismos och salsa.
Foto och styling: Sanna Livijn Wexell
Näringsvärde: 639 kcal, 30 g protein, 26 g fett, 71 g kolhydrater.
Bild:
Sanna Livijn Wexell
1 Cayennepeppar 30g Santa Maria
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Chilipeppar Red Hot Flakes 28g Santa Maria
1 Blomsterhonung 500g Lune De Miel
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla