Gå vidare till huvudinnehåll
Cajungrillad lax med sötpotatismos och salsa
Mari Bergman

Cajungrillad lax med sötpotatismos och salsa

30 minEnkelt
279,55 kr
4 portioner 48,27 kr per portion
Från en av våra matkassar hittar du detta smarriga recept på Cajungrillad lax med sötpotatismos som serveras med en härlig salsa. Funkar lika bra till vuxna som till barn.

Lax
0,25 tskStrösocker
0,25 tskCayennepeppar
1 mskOlivolja
0,5 tskRökt paprikapulver
0,5 tskTorkad oregano
0,5 tskSalt
500 gLaxfilé Fryst
Salsa
2 krmChiliflakes
60 gSalladslök
340 gMajskorn
1 stLime
1 krmSalt
0,5 stPaprika
0,25 tskRökt paprikapulver
0,5 tskHonung Flytande
0,5 stGurka
Sötpotatismos
0,5 dlVatten
1 krmSalt
1 kgSötpotatis
50 gSmör
Instruktioner
1

Sötpotatismos: Skala sötpotatisen och skär den i lite mindre bitar. Lägg i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Tillsätt lite salt och koka ca 15-20 min tills potatisen är mjuk.

2

Lax: Om laxfiléerna är frysta, tina dem först. När laxen är tinad, lägg laxbitarna på ett fat. Blanda ihop paprikapulver, oregano, cayennepeppar, socker och salt och fördela kryddblandningen på laxfiléerna på båda sidor. Låt stå.

3

Salsa: Skölj och tärna paprika och gurka smått. Skölj och finstrimla salladslöken. Sila av majsen. Skölj av limen och riv skalet från 1 lime och pressa saften. Blanda i en skål och tillsätt chiliflakes, paprikapulver, limeskal- och saft samt honung. Smaka av med salt.

4

Lax: Hetta upp olja och smör i en stekpanna och stek laxen på medelhög värme ca 2 min på båda sidor.

5

Sötpotatismos: Sila av vattnet från potatisen men spara 1/2 dl kokvatten kvar i kastrullen. Tillsätt smör och mixa ihop till ett slätt mos med hjälp av stavmixer eller elvisp. Smaka av med salt.

Servera den stekta laxen med sötpotatismos och salsa.

Foto och styling: Sanna Livijn Wexell

Näringsvärde: 639 kcal, 30 g protein, 26 g fett, 71 g kolhydrater.

Bild:

Sanna Livijn Wexell