Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
2 dl | Vatten | |
1 st | Kyckling Hel | |
Medelhavet (marinad) | ||
0,5 tsk | Salt | |
0,5 dl | Olivolja | |
1 klyfta | Vitlök Vanlig | |
1 st | Citron | |
0,25 dl | Salvia - färsk | |
0,5 dl | Oregano - färsk | |
1 tsk | Rosmarin - färsk |
Riv skalet av citronen och kläm ur saften i en skål. Finhacka vitlöken, grovhacka oreganon, riv sönder ca 10 salviablad. Blanda ihop alla ingredienserna till marinaden.
Lägg kycklingen i dubbla plastpåsar, häll över marinaden och massera in den så att kycklingen täcks runtom. Låt marinera i kylen i minst 6 timmar, gärna i 1 dygn.
Värm ugnen till 200 grader. Lägg kycklingen med bröstet uppåt tillsammans med marinaden och vatten (1-3 dl, börja med den mindre mängden vatten och fyll på med mer om det blir torrt i formen) i en ugnsform och stek den i ugnen i 45 minuter till 1 timme.
Ös gärna kycklingen var tjugonde minut. Ta ut formen ur ugnen och skär upp kycklingen. Servera direkt, gärna med en god sallad och någon grönsak. Använd skyn i formen till sås.
Karibien - marinad: 1 dl rom 1 riven röd chili 1 msk riven färsk ingefära 1 riven vitlöksklyfta 1 riven liten gul lök saft och rivet skal från 1 lime 2 msk ljus soja 2 msk vitvinsvinäger ½ tsk salt
Kina - marinad: 2 mortlade stjärnanis 9 mortlade kryddnejlikor 20 mortlade svartpepparkorn 1 tsk mortlad sechuanpeppar ½ tsk malen kanel 1 riven vitlöksklyfta 1 dl ljus soja ev. 2 tsk kinesisk chilipasta med jordnötter eller sambal oelek
Mellanöstern - marinad: 2 dl naturell yoghurt, 3 % ½ tsk korianderfrön 1 tsk malen kardemumma ½ tsk malen spiskummin 1 tsk gurkmeja saften från ½ citron ½ tsk salt
Bild:
Marcus Lawett
1 Kyckling Hel EKO/KRAV Fryst Reko
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt