Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Övrigt | ||
1 st | Bakplåtspapper | |
Bortgörning (deg) | ||
4 st | Ägg | |
500 g | Vetemjöl Special | |
5 g | Salt | |
250 g | Smör | |
2 dl | Strösocker | |
Utbak | ||
250 g | Russin | |
1 st | Ägg | |
Fördeg | ||
5 dl | Standardmjölk | |
0,3 dl | Strösocker | |
1 msk | Muscovadosocker | |
75 g | Jäst Söta Degar Färsk | |
1 tsk | Vaniljsocker | |
1 g | Saffran | |
700 g | Vetemjöl Special |
Fördeg: Smula ner jästen i bakmaskinens degbunke. (Självklart kan bullarna även bakas utan bakmaskin, men det kräver lite armstyrka.) Lös upp jästen i den kalla mjölken. Tillsätt vetemjöl och socker. Mortla saffran, muscovadosocker och vaniljsocker och häll ner i fördegen. Arbeta på låg hastighet i 10 minuter. Täck med plast och låt jäsa i kylen minst 1 timme.
Bortgörning: Tillsätt socker, salt, äggulor och vetemjöl till fördegen. Arbeta på låg hastighet i 5 minuter. Tillsätt därefter det rumsvarma smöret lite i taget och arbeta på medelhastighet i ytterligare 10 minuter. Täck och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
Utbak: Dela degen i 48 delar och forma lussekatter. Dekorera med russin. Låt jäsa under en bakduk ca 30-45 minuter. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 225° i ca 8-10 minuter.
Det här är en rätt stor deg som blir väldigt tung att bearbeta. Om du har en mindre assistent kan det därför vara klokt att halvera satsen.
Bild:
Sanna Livijn Wexell
1 Bakplåtspapper 24-p Eldorado
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla