Gå vidare till huvudinnehåll
Enkla grahamsrutor i långpanna
Malin Andersson

Enkla grahamsrutor i långpanna

1 t 30 minEnkelt
66,80 kr
1 portion 12,00 kr per portion
Långpannebröd som räcker länge! Det som inte ska ätas direkt går alldeles utmärkt att frysa in. Den färska jästen kan bytas ut mot ett paket torrjäst. En sats ger ca 30 bitar.

1 tskSalt
5 dlVatten
50 gJäst Original Färsk
50 gSmör
1 dlMellanmjölk
2 dlGrahamsmjöl
3 mskSirap Ljus
10 dlVetemjöl
Instruktioner
1

Smält smöret i en kastrull på låg värme. Häll i vattnet och mjölken och värm till fingervarmt (max 37 grader).

2

Smula ned jästen i en bunke och häll över lite av degvätskan från steg 1, rör om tills jästen löst sig helt och häll sedan över resterande vätska.

3

Rör ned salt, sirap, grahams- och vetemjöl. Arbeta ihop degen ett par minuter och låt sedan jäsa under kökshandduk i 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

4

Platta ut degen på en plåt med bakplåtspapper och skär portionsstora rutor i degen. Låt jäsa under kökshandduk 30 minuter och grädda sedan mitt i ugnen 15-20 minuter tills brödet har fin gyllenbrun färg. Låt svalna.

Bild:

Kerstin Eriksson