Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Kantarellsoppa | ||
200 g | Kantareller | |
1 l | Vatten | |
1 st | Gul lök | |
1 krm | Salt | |
1 dl | Vispgrädde | |
2 klyfta | Vitlök Vanlig | |
2 st | Hönsbuljong | |
1 dl | Vetemjöl | |
100 g | Smör | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
0,5 st | Persilja - färsk | |
2 krm | Vitpeppar Malen | |
Chili- och bönröra | ||
1 krm | Svartpeppar Malen | |
4 st | Frallor | |
380 g | Svarta Bönor | |
1 krm | Salt | |
2 dl | Vatten | |
1 msk | Olivolja | |
1 st | Chilipeppar Röd | |
1 st | Rödlök | |
2 klyfta | Vitlök Vanlig |
Kantarellsoppa: Rensa och grovhacka kantarellerna. Hacka gul lök och finhacka vitlöken. Koka upp buljongen tillsammans med vattnet.
Smält 50 gram av smöret i en stor kastrull (volym minst 1,5 l). Rör i mjölet med en visp. Tillsätt buljongen lite i taget under konstant omrörning. Låt stå på svag värme.
Hetta upp 50 gram av smöret i en stekpanna, stek vitlök och gul lök tills de mjuknat. Tillsätt kantarellerna och stek ca 5 min. Tillsätt finhackad persilja, men spar lite till garnering. Krydda med vitpeppar. Häll över allt i soppkastrullen och tillsätt grädden, låt stå varm och sjuda i 5-10 min eller tills soppan tjocknat lite grann. Salta efter behov.
Chili-och bönröra: Skala och hacka rödlök, chili och vitlök. Stek i olivolja i en stekpanna tills de mjuknat. Sila de svarta bönorna i en sil, skölj dem noga med vatten. Lägg i bönorna i stekpannan tillsammans med löken, fräs på någon minut. Tillsätt vatten och dra ned värmen till medelvärme på plattan. Låt sjuda tills vattnet ångat bort. Mixa med en mixer eller mosa med en gaffel. Salta och peppra efter smak.
Dela brödet på mitten och rosta, med lite olivolja på den sidan av brödet som är uppvänd, på ett galler i övre delen av ugnen i 1-2 min. Lägg bönröran på brödet.
Garnera soppan med lite malen svartpeppar och persilja, servera med surdegsbrödet.
Foto och Styling: Sanna Livijn Wexell
Näringsvärde: 664 kcal, 15 g protein, 39 g fett, 59 g kolhydrater.
Bild:
Sanna Livijn Wexell
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Vispgrädde 36% 5dl Arla Köket
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Vitpeppar Malen 35g Santa Maria