Gå vidare till huvudinnehåll
Fredriks kantarellsoppa och surdegsbröd med chili- och bönröra
Fredrik Jonsson

Fredriks kantarellsoppa och surdegsbröd med chili- och bönröra

30 minEnkelt
461,25 kr
4 portioner 35,15 kr per portion
Vår härliga gästkock Fredrik Jonsson från Sveriges mästerkock har gjort en supergod kantarellsoppa med godaste tillbehöret i form av surdegsfrallor toppade med chili- och bönröra. Perfekt rätt när hösten är på ingång!(Tastelines matkasse v38 2015)

Kantarellsoppa
200 gKantareller
1 lVatten
1 stGul lök
1 krmSalt
1 dlVispgrädde
2 klyftaVitlök Vanlig
2 stHönsbuljong
1 dlVetemjöl
100 gSmör
1 krmSvartpeppar Malen
0,5 stPersilja - färsk
2 krmVitpeppar Malen
Chili- och bönröra
1 krmSvartpeppar Malen
4 stFrallor
380 gSvarta Bönor
1 krmSalt
2 dlVatten
1 mskOlivolja
1 stChilipeppar Röd
1 stRödlök
2 klyftaVitlök Vanlig
Instruktioner
1

Kantarellsoppa: Rensa och grovhacka kantarellerna. Hacka gul lök och finhacka vitlöken. Koka upp buljongen tillsammans med vattnet.

2

Smält 50 gram av smöret i en stor kastrull (volym minst 1,5 l). Rör i mjölet med en visp. Tillsätt buljongen lite i taget under konstant omrörning. Låt stå på svag värme.

3

Hetta upp 50 gram av smöret i en stekpanna, stek vitlök och gul lök tills de mjuknat. Tillsätt kantarellerna och stek ca 5 min. Tillsätt finhackad persilja, men spar lite till garnering. Krydda med vitpeppar. Häll över allt i soppkastrullen och tillsätt grädden, låt stå varm och sjuda i 5-10 min eller tills soppan tjocknat lite grann. Salta efter behov.

4

Chili-och bönröra: Skala och hacka rödlök, chili och vitlök. Stek i olivolja i en stekpanna tills de mjuknat. Sila de svarta bönorna i en sil, skölj dem noga med vatten. Lägg i bönorna i stekpannan tillsammans med löken, fräs på någon minut. Tillsätt vatten och dra ned värmen till medelvärme på plattan. Låt sjuda tills vattnet ångat bort. Mixa med en mixer eller mosa med en gaffel. Salta och peppra efter smak.

5

Dela brödet på mitten och rosta, med lite olivolja på den sidan av brödet som är uppvänd, på ett galler i övre delen av ugnen i 1-2 min. Lägg bönröran på brödet.

Garnera soppan med lite malen svartpeppar och persilja, servera med surdegsbrödet.

Foto och Styling: Sanna Livijn Wexell

Näringsvärde: 664 kcal, 15 g protein, 39 g fett, 59 g kolhydrater.

Bild:

Sanna Livijn Wexell