Gå vidare till huvudinnehåll
Lax med rostad palsternacka och ädelostsås
Mari Bergman

Lax med rostad palsternacka och ädelostsås

40 minEnkelt
298,80 kr
4 portioner59,82 kr per portion
Underbart gott recept på lax! Till laxen serveras en krämig ädelostsås och ugnsrostad palsternacka. Självklart serveras även rätten med en sallad.

Sallad
125 gGranatäpplekärnor
65 gSalladsmix
0,5 stCitron
Palsternacka
300 gPotatis
2 mskOlivolja
500 gPalsternacka
1 krmSalt Fint
Ädelostsås
0,5 dlVatten
140 gÄdelost
1 krmSvartpeppar Malen
1 dlCreme Fraiche Naturell
Lax
1 krmSvartpeppar Malen
1 mskOlivolja
500 gLaxfilé
1 krmSalt Fint
Instruktioner
1

Värm ugnen till 200 grader.

2

Palsternacka: Skala och skär palsternackorna i stavar och skala och klyfta potatisen. Blanda i en ugnsfast form och tillsätt olja samt salt efter smak. Rosta i ugnen i ca 30 min.

3

Ädelostsås: Smula ner ädelosten i en liten kastrull och tillsätt creme fraiche, vatten och svartpeppar. Värm på låg värme så att osten smälter. Vispa ihop till en slät sås.

4

Lax: Salta och peppra laxfiléerna och stek dem i en varm panna ca 2 min på varje sida i lite olja.

5

Sallad: Skölj salladen och lägg upp i en skål. Strö över granatäpplen och riv över citronskal och pressa över citronsaft.

Servera den stekta laxen med de rostade palsternackorna, ädelostsås och granatäppelsallad.

Näringsvärde: 640 kcal. 35 g protein, 41 g fett, 29 g kolhydrater.

Bild:

Emma Mattsson