Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Rostade gulbetor | ||
1 krm | Salt | |
600 g | Gulbetor | |
1 st | Röd Paprika | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
0,5 dl | Rapsolja | |
Ris | ||
1 krm | Salt | |
0,5 msk | Rapsolja | |
500 g | Svart Ris | |
Gryta | ||
50 g | Smör | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
600 g | Kassler | |
4 st | Schalottenlök | |
250 g | Färska champinjoner | |
3 klyfta | Vitlök Vanlig | |
0,5 st | Persilja - färsk | |
2 msk | Rosmarin - torkad | |
1 krm | Salt | |
1 msk | Japansk soja | |
2 krm | Vitpeppar Malen | |
2 msk | Rapsolja | |
1 st | Purjolök | |
0,5 st | Chilipeppar Röd | |
3 dl | Vispgrädde | |
2 dl | Vatten | |
1 dl | Standardmjölk | |
1 krm | Strösocker |
Sätt ugnen på 250 grader.
Ris: Koka riset enligt anvisningarna på paketet. När det är klart häll några droppar rapsolja över och salta efter smak.
Rostade gulbetor: Skala och skiva gulbetorna i tunna skivor. Kärna ur paprikan och skär i stora bitar. Lägg gulbetorna och paprikan i en bunke och blanda med rapsolja. Lägg dem på en plåt (lägg paprikan med skalet uppåt) och sätt in i övre delen av ugnen och rosta i ca 15-20 min. Ta ut paprikan, vänd gulbetsskivorna och rosta i ytterligare ca 15-20 min eller tills de krympt ihop och blivit frasiga. Salta och peppra efter smak.
Gryta: Rensa champinjonerna och dela dem på hälften eller i kvartar beroende på storlek. Skala och hacka schalottenlök, skala och finhacka vitlök. Finhacka chilin. Skölj och strimla purjolöken, ej blasten. Strimla kasslern
Hetta upp en panna eller gryta med olja och smör. Stek champinjonerna i någon minut. Tillsätt därefter chili, vitlök och schalottenlök och stek i ca 2 min. Lägg i kassler och purjolök och fräs ytterligare ca 5 min. Tillsätt soja, vatten, vitpeppar och salt. Låt hälften av vattnet reducera bort. Häll därefter i grädde, gräddmjölk, lite socker och finhackad rosmarin (spara lite till garnering). Sänk till medelhög värme och låt sjuda i ca 20 min. Rör om då och då. Salta och peppar efter smak. Skär den ugnsrostade paprikan i mindre bitar och strö över grytan.
Servera med persilja och gulbetor.
Bild:
Sanna Livijn Wexell
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Vitpeppar Malen 35g Santa Maria
1 Färsk Standardmjölk 3% 1,5L Arla