Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Apelsinglace | ||
1 st | Apelsin | |
1 msk | Muscovadosocker | |
2 msk | Vit balsamvinäger | |
Potatiskaka | ||
800 g | Potatis Fast | |
3 dl | Vispgrädde | |
1 tsk | Salt | |
3 krm | Svartpeppar Malen | |
25 g | Smör | |
2 klyfta | Vitlök Vanlig | |
1 st | Purjolök | |
0,5 dl | Standardmjölk | |
Smörstekt grönkål | ||
300 g | Grönkål | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
1 krm | Salt | |
20 g | Smör | |
Ankbröst | ||
500 g | Ankbröst | |
1 krm | Salt |
Tina ankbrösten ett dygn i kylskåp för bästa resultat vid tillagning. Torka köttet väl med hushållspapper.
Sätt ugnen på 125 grader.
Potatiskaka: Skala potatisen och skiva den tunt. Strimla purjolöken fint och skala och finhacka vitlöken.
Lägg potatis, purjolök och vitlök i en kastrull med grädde, gräddmjölk, salt och peppar. Värm upp försiktigt under omrörning, ca 5 min, eller tills grädden blivit krämig.
Smörj en stor ugnsform eller 6-8 st små med ca 10 g smör och häll i potatisblandningen.
Toppa med smörklickar, totalt ca 15 g. Sätt in formen/formarna i mitten av ugnen och låt stå i ca 10 min medan du gör nästa steg.
Anka: Skåra ett rutmönster på ankbröstens skinnsida och salta lätt.
Hetta upp en panna och stek ankan med skinnsidan nedåt i ca 1 min till den får en fin gyllenbrun stekyta. Sänk sedan värmen till medelvärme, vänd ankbrösten och stek ytterligare ca 2 min.
Lägg över dem i en ugnssäker form och häll över fettet från stekpannan. Sätt in i nedre delen av ugnen, under potatiskakan och ugnsstek i ca 20-30 min eller tills ankbrösten har en innertemperatur på 65-70 grader (använd gärna köttermometer).
När ankbrösten uppnått önskad temperatur, ta ut dem och låt vila i aluminiumfolie i ca 15 min. Fettet som blir kvar i formen häller du över potatiskakan och höjer sedan ugnstemperaturen till 200 grader. Grädda potatiskakan ytterligare 10 min.
Apelsinglace: Blanda alla ingredienserna till glacen i en kastrull och hetta upp under omrörning tills den börjar bubbla. Låt sjuda på svag värme i ca 5 min och ställ därefter åt sidan.
Smörstekt grönkål: Hacka grönkålen och hetta upp smör i samma stekpanna som ankan stektes i.
Stek grönkålen lätt i ca 2 min, salta och peppra. Lägg över den i en ugnssäker form och sätt in längst ned i ugnen i ca 5 min.
Potatiskaka: Ta ut potatiskakan/potatiskakorna och låt vila i ca 10 min. Stäng av ugnen men låt grönkålen stå kvar på eftervärme till servering.
Anka: Hetta upp en stekpanna och stek ankbrösten med skinnsidan nedåt tills de är krispiga. Skiva upp brösten till servering. Ringla apelsinglacen över grönkålen och servera.
Bild:
Sanna Livijn Wexell
1 Apelsin i Nät "Navelinas" klass1
1 Vispgrädde 36% 5dl Arla Köket
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
2 Ankbröst Fryst ca 350g Selectos de Castilla S.A.