Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
En varm lussebulle är underbart gott i juletider. Vi går igenom vad du behöver tänka på för att få riktigt saftiga lussebullar, goda smaksättningar och visar hur du bakar lussebullar steg för steg.
Att baka lussebullar är en rolig tradition som dessutom ger ett väldigt gott resultat. För att lussebullarna ska bli extra goda finns det några saker som kan vara bra att tänka på.
Se till att baka med färska ingredienser för bäst slutresultat. Innan du sätter igång med baket kan du börja med att kontrollera utgångsdatumet på exempelvis mjöl och socker.
- Undvik jästklumpar i din deg genom att röra ut jästen i degvätskan innan du blandar i övriga ingredienser såsom socker och salt. På så sätt undviker du även att jäsningsprocessen störs, vilket kan hända om jästen kommer i direktkontakt med socker och salt. Tillsätt saltet när du nästan har arbetat klart degen. Då får glutenet en bättre struktur och kan lättare ta upp vätskan i degen, vilket gör lussebullarna saftigare.
- Tillsätt ett ägg i degen för att göra den smidigare. Lussebullarna känns även mjukare inuti när de är gräddade om man rör i ett ägg i degen.
- Eftersom lussebullar får sin karaktäristiska smak av saffran är det viktigt att ge saffranet så mycket smakutveckling som möjligt. Ett sätt att göra det på är att blötlägga pulversaffran i sprit, exempelvis konjak eller rom, tillsammans med lite socker. Detta gör att du får ut mycket mer arom ur saffranet. För en riktigt bra och tydlig saffranssmak ska du använda saffranspistiller som du mortlar själv.
- När degen jäser är den känslig. Ställ den på en plats i köket där det inte är risk för drag. Skynda heller inte på jäsningen. Alla degar beter sig olika, så istället för att blint förlita dig på den tid som står i receptet är det bättre att hålla koll på degen. Degen ska jäsa till dubbel storlek.
- Är lussebullarna degiga när du tar ut dem från ugnen? Då kan det hända att de gräddats för kort tid i för hög temperatur. Sänk temperaturen och grädda dem lite till. Om de ändå är degiga efter det kan det bero på att man inte arbetat tillräckligt länge med degen eller att den har fått jäsa för kort tid.
Scrolla vidare för massor av tips och trix till lussebaket.
- Vill du maximera saftigheten i dina lussebullar? Klart du vill. Byt ut en del av mjölken mot grädde. Fettet som finns i grädden kommer göra degen ännu saftigare.
- För att lussebullarna inte ska bli torra och tråkiga gäller det att inte ha i för mycket mjöl i degen. Tillsätt inte all den mängd mjöl som står i receptet direkt, utan häll i lite i taget och jobba in allt eftersom. Om du märker att degen är för lös och kladdig kan du alltid tillsätta mer mjöl i efterhand.
- Om du tycker att degen känns lös kan du, istället för att tillsätta mer mjöl direkt, arbeta med den lite längre så som den är. På så sätt får degen bilda mer gluten själv och kan bli mer stabil. Saffran har dessutom en uttorkande effekt, så tillsätt inte mer mjöl än vad du verkligen behöver. Det är lätt att tänka att lussebullar bara är vanliga vetebullar fast med saffran i, men så är inte fallet. En saffransdeg ska vara lösare i konsistensen än vanlig vetedeg, och därmed behöver den inte lika mycket mjöl.
- Lägg gärna plastfolie över degen när den ska jäsa, istället för en bakduk. Med en bakduk över sig kan degytan bli torr, medan plastfolie hjälper till att behålla att vätska i degen vilket kommer göra lussebullarna saftigare.
- För att dina lussebullar ska få fin färg ska du inte glömma att pensla dem med ett uppvispat ägg innan du gräddar dem i ugnen. Blanda gärna ut ägget med 1 msk kallt vatten, det hjälper bullarna att behålla sin jäsningshöjd. Annars sjunker de gärna ihop lite när man penslar dem.
- Det klassiska russinet som trycks i lussebullar är som bekant en torkad frukt. Torkad frukt drar gärna åt sig mycket vätska och kan då dra åt sig vätska från degen och göra bullarna torra. Därför ska du blötlägga russinen i ungefär en timma innan du stoppar i dem i lussebullarna. På så sätt har de fått dra till sig vätska och degen får fortsätta vara saftig. En bonus är även att russinen inte torkar ihop under gräddningen. Stoppa i russinen i lussebullarna precis innan de åker in i ugnen.
Brukar dina lussebullar vara svåra att forma och få fina? Testa att rulla ut degen till korvar, så att mittendelen är tjockare än ändarna. Låt dem ligga så och vila i några minuter. På så vis minskar spänningen i degen, vilket gör att det blir lättare att forma lussebullarna. Och genom att göra ändarna smalare blir det enklare att få till den fina rundningen på lussebullen.
Ett annat sätt att få en riktigt fin form på dina lussebullar är att kavla ut degen så den blir ungefär 0,5-1 cm tjock, och skära remsor, ca 2 cm breda. Rulla ena änden av remsan in mot mitten, gör sedan likadan med den andra änden. Nu har du en riktigt fin lussebulle med snygga snurror.
Visste du att du kan spara ogräddade lussebullar och baka dessa en annan dag? När du bakar lussebullar kan du spara en del av de ogräddade lussebullarna och frysa in. När du sedan vill baka färdigt dem kan du ta fram bullarna och låta dem tina, efter det är det bara att jäsa och grädda som vanligt. Man ska dock inte förvara ogräddade lussebullar i frysen för länge, eftersom jästen förlorar sin kraft ju längre den får ligga. Ungefär en vecka går det bra att ha ogräddade bullar i frysen.
Så mycket saffran behövs till lussebullar
I en degsats, som ger ungefär 30 lussebullar, räcker det med bara 1 g saffran. Det kanske känns lite, exempelvis med tanke på hur mycket mjöl man behöver ha i. Men det finns faktiskt 150 doft- och aromämnen i saffran, så kryddan är fullproppad med smak.
Tips på smaksättningar och garnering för lussekatter
Klassiska lussebullar är supergott, men du kan också välja att smaksätta dina lussebullar med annat än bara russin eller en god fyllning.
Om russin inte är någon favorit kan du grädda lussebullarna precis som de är. När du sedan tar ut dem från ugnen penslar du dem med smält smör eller sockerlag och strör sedan över lite strösocker.
Blanda i lite lingon i degen (glöm inte blötlägga dem innan om de är torkade!) för att ge dina lussebullar en bärig smak. De syrliga lingonen går jättebra ihop med saffran.
Om du är allergisk mot saffran eller bara inte är så förtjust i smaken går det såklart att baka lussebullar ändå. Utgå från något av recepten nedan och byt ut saffran mot 1 msk mortlade kardemummakärnor. För att få en fin, gul färg på bullarna kan du hälla i några droppar gul hushållsfärg.
Vad ska man göra med torra lussebullar?
Har du några lussebullar över efter jul som blivit lite torra? Ingen fara! Stek dem i lite smör och servera med vaniljglass. Det blir snabbt en enkel och god efterrätt. Om du vill kan du även toppa med lite tinade lingon.
Lussebullar måste ju faktiskt inte ha den klassiska formen, utan kan bakas ut precis som vanliga bullar. Det innebär också att du kan smaksätta dina lussebullar med goda fyllningar.
Mandelmassafyllning
100 g smör
100 g mandelmassa
Gör så här:
Bred på smör, riv över mandelmassa.
Vaniljfyllning
150 g smör 1,5 dl strösocker 1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser och bred på degen.
Apelsinfyllning
150 g smör 1,5 dl strösocker Zest från 2 apelsiner
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser och bred på degen.
Vit chokladfyllning
150 g smör 2 tsk vaniljsocker 150 g vit choklad
Gör så här:
Blanda ihop smör och vaniljsocker, bred på degen. Riv över vit choklad.
Blåbärsfyllning
200 g mandelmassa 2 dl blåbärssylt
Gör så här:
Bred på blåbärssylten på degen, riv över mandelmassa.
Ingredienser
Deg: 100 g smör 5 dl mjölk 50 g jäst 1 g saffran 5 dl naturell kvarg 1,5 dl strösocker ½ tsk salt 18 dl vetemjöl
Dekorering: 1 ägg ½ dl russin
Gör så här:
1. Skär smöret i kuber och blanda med mjölken. Värm degvätskan till fingervarmt (37 grader). Smula jästen i en stor bunke och tillsätt saffran.
2. Häll över degvätskan och rör om så att jästen löser upp sig. Tillsätt kvarg, strösocker, salt och ungefär tre fjärdedelar av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bänken. Tillsätt eventuellt mer mjöl under tiden.
3. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 min.
4. Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30 lussebullar eller valfri form. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 min.
5. Pensla lussebullarna med uppvispat ägg och garnera eventuellt med russin. Grädda bullarna mitt i ugnen 5-8 min.
Så här bakar du mumsiga glutenfria lussekatter.
Ingredienser
Deg: 50 g jäst 4 dl mjölk 1 g saffran 2 msk fiberhusk 150 g smör ½ dl vit sirap 1 dl strösocker 1 ägg ½ tsk salt 9 dl mjölmix 1 msk matolja
Dekorering: 1 ägg ½ dl russin
Gör så här:
1. Smula ned jästen i en bunke.
2. Värm mjölk och saffran i en kastrull till 37 grader.
3. Tillsätt lite av degvätskan i bunken för att lösa upp jästen. Tillsätt resten av degvätskan och rör om.
4. Tillsätt fiberhusk och blanda runt. Låt svälla i ca 10 min.
5. Tillsätt rumsvarm smör, vit sirap, strösocker, ägg och salt och blanda runt.
6. Tillsätt därefter mjölmixen lite i taget. Använd gärna degkrok eller en hushållsassistent och låt degen arbeta ordentligt i ca 5 min.
7. Låt degen jäsa under både plastfolie och bakduk i ca 1 tim. Under tiden som degen jäser lägger du russin i lite vatten så att de blir saftiga. Låt dem ligga där tills det är dags att garnera lussebullarna.
8. Värm ugnen till 225 grader.
9. Smörj in händer och bakbord med lite matolja och stjälp upp degen på bakbordet. Dela degen i fyra delar och varje del i ca 8-10 delar. Rulla ut varje degbit till en smal längd och forma till lussebullar.
10. Lägg lussebullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk eller plastfolie och låt jäsa ca 40 min.
11. Dekorering: Sila av vattnet från russinen och tryck ner russin i lussebullarna. Vispa upp ägget och pensla bullarna.
12. Grädda lussebullarna i mitten av ugnen i ca 6-8 min eller tills de fått fin färg.
Så här bakar du goda mjölkfria lussekatter.
Ingredienser
Deg: 50 g jäst 5 dl naturell havredryck 1 g saffran ½ tsk salt 2 dl strösocker 1 ägg 15 dl vetemjöl 200 g mjölkfritt margarin
Dekorering: 1 ägg ½ dl russin
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke.
2. Häll havredrycken samt saffran i en kastrull och värm till 37 grader.
3. Tillsätt lite av degvätskan i bunken för att lösa upp jästen. Häll i resten av vätskan och tillsätt salt, strösocker, ägg och ca 12 dl av vetemjölet.
4. Tillsätt sedan rumsvarmt margarin, knåda degen tills den blir lite kletig. Arbeta in mer mjöl om degen är för lös.
5. Låt degen jäsa under bakduk eller plastfolie i ca 30-40 min.
6. Dela degen i fyra delar och varje del i ca 8-10 delar. Rulla ut varje degbit till en smal längd och forma till lussebullar.
7. Lägg lussebullarna på plåtar med bakgrundspapper. Täck med bakduk eller plastfolie och låt jäsa ca 20-30 min.
8. Värm ugnen till 225 grader.
9. Dekorering: Pensla bullarna med uppvispat ägg och tryck ner russin.
10. Grädda lussebullarna i mitten av ugnen i ca 8-10 min.