Gå vidare till huvudinnehåll
Så väljer du rätt grillsätt

Så väljer du rätt grillsätt

Vad menas med att grilla på indirekt och direkt värme? Och hur ska man placera glödbädden för dessa olika grillsätt? Här förklarar vi de olika typerna av grillsätt som finns, beskriver hur du ska placera glödbädden och ger bra tips inför grillningen.

Grilla indirekt eller direkt

Att grilla med indirekt värme innebär enkelt förklarat att briketter/kol fördelas på sidorna, i en cirkel eller över halva grillens botten. Grillar du på direkt värme så placeras kol/briketter över hela grillbotten.


Här kan du lära dig mer om hur du grillar med de olika grillsätten. Jämför fördelar och nackdelar för briketter och grillkol med vår tabell.


Lär dig grilla med vår stora grillartikel - Här hittar du recept, fakta och konkreta råd inför grillningen


Grilla med direkt värme

Att grilla med direkt värmekälla passar extra bra när du grillar råvaror som kräver kort grilltid. Med direkt värme får du en hög värme under en kortare tid, perfekt när du vill ha en bra grillyta och snygga grillränder. Direktvärme används oftast för burgare, fisk och grönsaker samt andra råvaror som tar mindre än 20 minuter att grilla. 


Tips! Välj gärna ett grillgaller av gjutjärn för maximal effekt.


Välj tändsätt för din glödbädd och fördela briketterna eller grillkolen över hela grillbotten. En bra tumregel är dock att inte fylla grillen mer än till hälften med kol eller briketter vid direkt grillning. Vänta tills glödbädden är askvit och sätt igång grillningen.

Tips! Undvik att lägga briketter/kol allt för nära handtaget på grillen då detta lätt blir väldigt hett.


Grilla direkt på på glödbädden

Många grönsaker går att lägga direkt på glöden, perfekt om du vill få till en extra rostad yta eller extra mjuk insida. Genom att kolrosta grönsaker får du fram fantastiska smaker. Här gäller det att prova sig fram för att få till den yta och konsistens du önskar. Lägg grönsakerna på glöden när lågorna precis dött ut, eller invänta den perfekta glöden om du vill gå mer varligt fram.


Psst! Här hittar du somriga grillrecept

Grilla med indirekt värme

Att grilla med indirekt värmekälla innebär att kolen/briketterna är fördelade i grillen så att området där maten ligger inte har glöd direkt under sig. På en gasolgrill så innebär det att ena halvan av grillen är tänd och andra halvan släckt. Använd lock, då tanken är att grillen ska likna en ugn. Råvaror som kräver mer än 20 minuter för att bli färdiga ska helst grillas på indirekt värme. Det finns ett antal olika sätt att grilla indirekt på:

- Glödbädden eller värmekällan fördelas på bägge sidor av en råvara, till exempel när du ska grilla en hel kyckling.


- Glödbädden eller värmekällan är lokaliserad på en sida av grillen. Denna variant passar bra när du exempelvis vill ge en stek fina grillränder, för att sedan låta den gå klart på en lägre värme.


- Glödbädden är fördelad i en ring runt råvaran, runt väggarna på grillen. Denna variant passar extra bra när du ska grilla pizza.


- Glödbädden fördelas enligt “snakemetoden”. Denna variant passar extra bra när du vill grilla under en lång tid med jämn och låg värme. Exempelvis när du grillar ribs.


- Grilla med pellets. Det finns grillar som är anpassade för att bränna pellets. Pellets fylls på i en separat kammare och grillen fungerar som en ugn. Perfekt för då du vill kunna anpassa temperaturen eller grilla länge utan direkt värme. En stor del av grillningen kan skötas via en app.


- Rökning räknas som indirekt grillning. Du kan röka på vilken grill som helst men bäst resultat får du med en grilltunna som är anpassad för rökning, eller såklart en ordentlig rök.


Tips! Genom att stänga locket får du en jämnare värmefördelning och förkortar även tillagningstiden när du grillar. Använd en köttermometer med basstation för att slippa lyfta på locket så ofta. 


Klicka hem allt till grillmiddagen här.

Röka på grillen och snakemetoden

Röka maten

Att kallröka eller varmröka mat är en form av indirekt grillning och här sätter bara fantasin gränser. Ost, fisk eller kött - det mesta går att röka. 


För att skapa en rökig smak när du grillar kan du tillsätta blötlagt rökspån eller rökflis i grillbädden vid början av grillningen. För en gasolgrill krävs en röklåda. Hickory, äpple och rosmarin är fina smaksättare när du vill ha en rökig ton.

Snakemetoden

En annan metod för att grilla indirekt är den så kallade “snakemetoden” (ormmetoden). Snakemetoden används när du vill grilla “low and slow”, alltså på en lägre och jämnare värme under en mycket längre tid än vanligt. Med denna metod kan du röka/grilla exempelvis spareribs på en lägre värme i flera timmar utan större insatser. Du kan utan bekymmer tillaga maten på runt 110° C i många timmar.


Metoden går ut på att du placerar briketter med lång glödtid (ex. kokosbriketter) i form av en orm (ungefär som ett S) eller i en cirkel runt maten som ska tillagas. Därefter tänds endast några få briketter i början av ormen. Dessa briketter tänder därefter briketterna som ligger bredvid, och så fortsätter det med en vandrande glöd. Eftersom endast ett fåtal briketter brinner åt gången så hålls temperaturen lägre och glöden varar längre.


Tips! Fördela blötlagd rökflis utefter briketterna för att skapa ett kontinuerligt flöde av rök. Du kan kontrollera mängden rökighet under grilltiden om du väljer att enbart placera rökflisen i början eller slutet av ormen. 


Du anpassar grilltiden efter hur lång “orm” du lägger ut. En kvarts cirkel i en vanlig klotgrill räcker till ca tre timmars grilltid, en halvcirkel ger ca sex timmars grilltid. Lägger du briketterna runt nästan hela grillen (undvik att ändarna antänds från bägge hållen) så kan grillen hållas varm upp till 10-12 timmar.


Tips! Ställ ned en aluminiumform med lite vatten i botten av grillen. Fyll på vid behov, på så sätt undviker du att det blir allt för torrt under locket.

Så grillar du med snakemetoden

1. Lägg ut långtidsglödande briketter i en “S”-form eller i en (osluten) cirkel i grillen. Ormen bör vara cirka 2 briketter bred och 2 briketter hög. Se till att alla briketter har ordentligt med kontaktyta till nästkommande briketter.


2. Fördela blötlagd rökflis över ormen om du önskar en rökig ton på maten.


3. Tänd 4-6 briketter i en skorstenständare. Enklast är att använda undersidan av tändaren som är lite mindre och då bättre passar till några få briketter. Låt tändaren stå på grillgallret på grillen, av säkerhetsskäl.


4. Vänta tills briketterna blivit askvita och lägg försiktigt sedan dessa i början av din “orm”.


5. Sätt tillbaka grillgallret och stäng locket. Justera toppspjället så att det är halvöppet och vänta ca 20 minuter, under tiden kalibrerar du temperaturen med ventilerna.


6. Sätt igång att grilla när du nått den temperatur du önskar. Lägg maten på den del av grillgallret där du har indirekt värme. 


7. Håll lite koll på temperaturen då och då, anpassa värmen med hjälp av ventilerna eller genom att lägga på några fler briketter utefter ormen.


8. Mot slutet av grilltiden kan du lägga på de råvaror som ska grillas på direkt värme.


Tips! Placera locket så att spjället sitter på motsatt sida av var rökflisen eller rökträet är placerad (om du inte har dessa över hela ormen), på så sätt tvingar du röken att dras över maten.

Så grillar du sallad

Går det verkligen att grilla sallad? Absolut! Här guidar vi dig till att välja rätt sallad och hur du grillar den på bästa sätt. Vi bjuder även på ett snabbfixat recept i filmen.


Sallad på grillen, det är rätt oslagbart. Särskilt när textur och smak passar till övriga rätter. Här berättar vi vilken sallad du ska välja att grilla, vilka sorter du ska undvika och hur du faktiskt grillar salladen.


Gör en enkel sallad på grillen: Välj gärna salladssorter med lite grövre blad och grov rot som håller ihop salladen när du grillar. Endiver, gemsallad och romansallad passar utmärkt att grilla. Halvera salladshuvudet ner över roten. Gnid in halvorna i lite olja och grilla. Ta av salladen när du är nöjd med ytan, salta och peppra. Toppa med lite gräddig parmesanost och riven citronzest, servera och njut!