Hoppa till huvudinnehåll
Jul jul, strålande jul

Jul jul, strålande jul

Gnistrande ljus, doften av glögg och julbak, julmusik och dekorerade granar - julen är för många en älskad och efterlängtad högtid. Spendera mer tid på julmys och och det efterlängtade julgodiset - varför inte mathemma hela julen?

Julmat

Julen handlar till stor del om mat, i massor! Många har sina egna favoriter och “måsten” på julbordet, och såklart finns det vissa traditionella inslag som de flesta uppskattar. På ett modernt julbord kan man hitta lite mer annorlunda och nyskapande julmat, den enda regeln man bör följa är att servera något för alla. Glöm inte bort de som är allergiska, eller av någon annan orsak väljer bort exempelvis animaliska produkter. Det finns massvis med härliga julrecept som inkluderar alla, har du sett vår temasida med julmat? Här hittar du något för alla smaker.


Kolla in vår sida med julmat


Klassisk julmat

En traditionell julmiddag har vissa återkommande inslag, som älskas av många. Janssons frestelse med massor av ansjovis, griljerad julskinka och gravad lax hittar du alltid på ett klassiskt julbord. Andra omtyckta rätter är såklart rödbetssallad, inlagd sill, köttbullar och prinskorv.


Rätter som går långt tillbaka i den svenska traditionen för jul är dopp i grytan, revbensspjäll, lutfisk, kålrotslåda och långkokt kål. En vörtlimpa, julsenap och goda gräddostar fyller ut julbordet, och många älskar ris à la Malta som dessert, vilket är en söt gröträtt.


Psst! Kolla in vårt klassiska julbord - redo att klickas hem


Modern julmat

Visst är de klassiska smakerna alltid gott, men ibland kan det vara trevligt att uppdatera buffén. Genom att ersätta en del av maträtterna som innehåller kött och andra animaliska produkter så inkluderar du dessutom fler matgäster. 


Julskinkan kan du enkelt ersätta, vad sägs om en griljerad kålrot eller rotselleri? Detta alternativ är helt veganskt, vilket garanter att ännu fler kan njuta av de klassiska smakerna. Färska fikon, grönkålschips och rotsakstragänger blir trevliga inslag på det moderna julbordet. Oumph, tofu och formbar färs ger möjlighet att återskapa klassiska rätter på ett grönare sätt.


Psst! Kolla in vårt veganska julbord - redo att klickas hem

Så fixar du den perfekta julskinkan

Julskinka är ett måste på ett traditionell julbord, och hur gott är det inte med en tunn skiva julskinka på en rejäl julmacka? 


Så här griljerar du den perfekta skinkan;


Ingredienser

2 st ägg

2 msk potatismjöl

1 dl senap grovkornig

1 dl ströbröd


Tillagning

1. Värm ugnen till 225 grader.

2. Blanda äggulor, potatismjöl och senap till griljering. Skär bort svålen på skinkan.

3. Pensla snittytan med senapssåsen. Pudra över ströbröd.

4. Griljera skinkan i ca 10 minuter eller tills att skinkan fått fin gyllenbrun färg. 

Så lägger du in sill

Att lägga in egen sill är enkelt, det gäller bara att hitta sin egen favoritsmak. Klassiska smaker som många tycker om är såklart kryddpeppar, lök och saffran. Visste du att det går utmärkt att göra fusk-sill? Alltså sill utan fisk! Svill, auberginesill och tofusill är bara några exempel på vad du kan ersätta den konventionella inlagda sillen med. 


Klassisk inlagd sill

Ingredienser

420 g inläggningssill (1 förp)

0,5 dl ättika

1,5 dl vatten

2 dl strösocker

1 st lagerblad

2 tsk kryddpeppar, krossad

0,5 tsk vitpeppar, krossad

5 st hel kryddnejlika

1 st röd lök


Tillagning

1. Koka upp ättika med vatten, strösocker, lagerblad och övriga kryddor, låt sedan lagen svalna.

2. Skölj filéerna och skär i så små bitar som du önskar. Skiva rödlöken.

3. Varva sill med rödlök i en burk och avsluta med att hälla över lagen.

4. Låt stå svalt i minst 5 timmar, gärna ett par dygn.

Baka till jul

Till advent eller lucia har vi gärna sötsaker redo för en mysig stund. Klassiska bakverk som lussekatter, pepparkakor och seg knäck är underbart gott till glöggminglet men passar lika bra som en ätbar julklapp.

Psst! Kolla in våra juliga bakrecept


Så gör du ett pepparkakshus

Kanske den mest omtyckta (och frustrerande) traditionen under december månad och adventtider är såklart att ge sig på att bygga ett pepparkakshus. Vissa gånger lyckas man fantastiskt bra, och andra gånger är det lika bra att äta upp det direkt (verkligen synd). Här delar vi med oss av en kort genomgång för hur du bygger ett pepparkakshus. 


Psst! Bli ett proffs på att baka pepparkakshus med vår steg för steg–guide

Så här gör du;

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Knåda degen och mjöla bakbordet ordentligt.

3. Kavla ut degen tunt (ca. 3 m.m.).

4. Rulla upp degen på kaveln och lyft över den på en plåt klädd med bakplåtspapper.

5. Skär ut delarna till huset försiktigt.

6. Baka delarna i ca. 8 minuter (eller enligt anvisning på förpackningen), passa på att snygga till kanterna när delarna är lite varma och låt sedan svalna.

7. Smält socker, rör hela tiden och se till att sockret inte stelnar.

8. Doppa försiktigt en husdel i taget i sockret och börja bygga. Enklast är att ta två gavlar först, då kan du hålla ihop bitarna.


Psst! Om du hellre köper ett färdigt pepparkakshus, klicka här


Julgodis

Seg knäck, krämig ischoklad och lyxiga chokladtryfflar - julgodis är kanske det godaste som finns! Smaksätt med het chili, turkisk peppar eller varför inte syrlig lime, det finns hur många varianter som helst. 

Så gör du klassisk knäck

Knäck är inte svårt att göra, men det blir såklart lätt lite kladdigt i köket. Vissa gillar riktigt hård knäck, medan andra vill ha den mjuk och lite seg. Så här gör du en lite hårdare variant på knäck. Arbeta snabbt när knäcken kokat klart, smeten stelnar fort, och använd gärna dubbla formar då de annars välter lätt. 


Ingredienser

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

2 dl strösocker

2 msk Mat & Bak smör

0,75 dl sötmandel


Tillagning

1. Häll alla ingredienser utom mandeln i en tjockbottnad gryta. Låt sjuda på ganska hög, jämn värme.

2. Placera under tiden ut knäckformar på en bricka eller plåt.

3. Rör då och då i knäcksmeten, framför allt på slutet då knäcksmeten börjar bli brun. När bubblorna är små och kokar tätt är knäcken klar.

4. Gör kulprovet för att se om knäcken är färdig. Häll några droppar knäcksmet i ett glas med kallt vatten. Kan knäcken lätt och kladdfritt formas till en kula är knäcken färdig. Är knäcken för lös så kokar du lite längre och gör om kulprovet.

5. Strax innan knäcken är färdig tillsätter du hackad sötmandel. Sänk värmen till låg temperatur.

6. Använd två skedar - en dessertsked som du öser ur grytan med och en kaffesked som du parerar och hjälper till med.


Dukning och dekoration till jul


Till jul kan man verkligen gå all in med dekorationer, speciellt till julbordet. Skapa gärna höjdskillnader på buffébordet med hjälp av skålar och fat på fot. Med små medel kommer du långt, använd kottar som bordsplacering eller pepparkaksformar som servettringar. Ta in naturen när du dukar, det ger en härlig känsla. Kottar, grankvistar och apelsiner med kryddnejlikor är vackert att dekorera med, både på det stora buffébordet och till den lite mindre julmiddagen. 


En ljusslinga fungerar lika bra som levande ljus, och du slipper oroa dig för brandrisken. Hyacinter sprider en julig doft och är otroligt vackra med sin röda färg, perfekt till julbordet.

Varför firar man jul?

Julafton är enligt den kristna tron en dag för att minnas Jesu födelse, och många inleder dagen med en gudstjänst. Den tomte vi i Sverige är vana att se är en blandning av helgonet St Nikolaus och den svenska gårdstomten som över en lång tid blivit den figur vi är vana att se. På julafton delar tomten ut julklappar, eller har redan lagt ut julklappar under granen - till barnens stora förtjusning.


Gårdstomten var någon som enligt sägen såg till att bönderna skötte om gårdar och kreatur, och blidkades ofta med en skål gröt. Under senare delen av 1800-talet inspirerades Jenny Nyström av gårdstomten när hon målade sina världskända vykort av tomten, dessa tog del i att ge de klassiska dragen åt tomten som vi är vana vid.


Så firas julen

Hela december är en förberedelse och väntan på julafton. Första advent tar vid den första söndagen i december, och de som följer traditionen tänder ett ljus i adventsstaken varje söndag fram till jul. Advent är för många en tid då man myser med glögg, bakar klassiska bakverk till jul och njuter av skön julmusik. Den 24 december kulminerar väntan i massor av mat, julgransglitter och julklappar.


Janssons frestelse förbereds, skinkan griljeras och bordet dukas. Klockan 15.00 är det dags för Kalle Anka på Tv, en djupt rotad tradition i många svenska hem. Efter Tv-programmet är det dags för middag och även såklart julklappsöppning.


De mest omtyckta julklapparna är de som är paketerade med kärlek. Vad sägs om en julklapp som dessutom är ätbar? Här nedanför ger vi förslag på ätbara godsaker, som vem som helst kommer bli glad för till jul!