Hoppa till huvudinnehåll
Recept, tips och mat till halloween

Recept, tips och mat till halloween

Lär dig mer om historien bakom halloween och hitta massor av inspiration inför helgen. Vi tipsar om hur du planerar en halloweenfest, visar hur du karvar en pumpa och delar såklart med oss av massa roliga recept till både barn och vuxna.

Fira halloween

Under halloween är nästan allt tillåtet! Busstreck, skrämma vettet ur familjen och äta mumsigt godis – detta är verkligen barnens favorithelg. Halloweenlyktor lyser läskigt utanför nästan varje hus och många dekorerar hela trädgården med spöken, gravstenar och annat kusligt. Så varför firar svenskarna halloween, och hur firar vi? Scrolla vidare för att läsa mer om halloween.


Vilken dag är halloween och när firar man halloween? Halloween firas i Sverige helgdagen (oftast fredag) innan alla helgons dag. Datumet kan alltså variera eftersom att Alla helgons dag firas lördagen mellan 31 oktober och 6 november. År 2023 inföll halloween in tisdagen den 31/10, och nu år 2024 infaller halloween på torsdagen den 31/10. Det blir alltså några dagar innan allhelgonadagen.


Hur firas halloween i Sverige? Maskerader och fester med skräcktema är omåttligt populärt. Många väljer även att fira med god mat, gärna med pumpa i fokus, och massor av sötsaker till dessert! Bus eller godis blir allt mer vanligt, men det finns även ett intresse för trenden med en sockerfri halloween. Läs vidare för tips och smart planering inför halloween!

Bus eller godis och historien bakom halloweenpumpan

Jack-o’-lantern

Under halloween tänds ljus i massor av halloweenlyktor runt om i landet, och ställs ut utanför entrén till hus och lägenheter. Oftast skärs pumporna så att de ser ut som läskiga ansikten eller dödskallar, men även roliga och gulliga motiv är populära bland både barn och vuxna. 

Historien bakom pumpor till halloween är minst lika läskig som själva lyktorna. Under den keltiska högtiden samhain maskerade personer sig för att undvika de döda själarna som sades vandra på nätterna. Dessa personer hade ofta med sig rovor med utkarvade ansikten, fyllda med ljus. Rovorna representerade en smed vid namn Jack som sägs ha varit för ond för att komma in i himlen. På något sätt ska Jack ändå ha lurat djävulen så att han inte heller kunde komma till helvetet. Han fick istället irra runt på jorden, och för att hitta vägen så hällde han glödande kol i de rovor han ätit.

Så karvar du en egen halloweenlykta - använd vår steg för steg–guide


Bus eller godis trick or treat

Den absolut bästa delen av halloween (enligt barnen) är såklart allt godis. Många barn älskar att få klä ut sig, skrämma vuxna i sin närhet och mumsa på godsaker. Själva godisjakten är en tradition från USA, där barnen helt enkelt fick en chans att retas med vuxna och äta godis i mängder. 


När det kommer till “bus eller godis” så handlar det mestadels om att på snyggast sätt få upp lite toapapper i träden eller ett par busringningar på dörrklockan när barnen inte får godis. Men de allra flesta barnen lufsar vidare till nästa hus som helt säkert har sötsaker att dela med sig av.


Prova på något av våra läskigt goda halloweenrecept.

Så gör du en pumpalykta

Ärligt talat, det blir lite kladdigt att göra en halloweenlykta, så använd gärna ett underlag eller gör lyktan i köket eller utomhus. Använd en kniv med kort och stabil egg, då har du mer kontroll på det mönster du vill skära ut. Vill du ha en tydligare guide med steg-för-steg-bilder så hittar du det här.


Obs! Kom ihåg att inte använda gravljus om du ska använda din lykta inomhus, på grund av brandrisken. Var även noga att släcka ljuset om du går hemifrån.


1. Skär ut ett lock på toppen av pumpan. Hålet bör vara nog stort för att du ska få ner handen. Vinkla kniven så att snittet får en lite plan yta, då ramlar inte locket ner lika fort när pumpan skrumpnar.

2. Gröp ur fruktköttet (och spara till bakning)

3. Rita ett mönster på pumpan och skär efter linjerna. Antingen skär du hål genom pumpan eller skär ett ytligt mönster, det beror på hur du vill att din pumpa ska lysa.


Mat och dryck till Halloween

Både barn och vuxna uppskattar färgglad och skojig halloweenmat. Har du tänkt bjuda in på en lite finare trerättersmeny och middag för vuxna så passar det utmärkt att använda sig av butternutpumpa som huvudingrediens, som dessutom har bäst smak under hösten. En pumpasoppa på rostad pumpa passar lika bra till förrätt som till huvudrätt.


Psst! Här hittar du recept med pumpa.


En buffé med plockmat bjuder in till mingel och inga stora tallrikar krävs. En pumpakaka eller söt pumpapaj passar utmärkt som efterrätt, passa på om du ändå gör en pumpalykta! En rykande bål till Halloween hjälper till att sätta stämningen på halloweenmiddagen, använd vår steg för steg–guide för att fixa en bål som ryker. 


Här visar vi steg för steg hur du fixar en rykande bål.


Läskigt goda recept till barn

Mat till barn på halloween är enkelt att ordna, med den rätta stämningen och lite fantasifulla namn på rätterna kan vilken vardagsmat som helst passa till halloween. Pasta med köttfärssås blir såklart monstertentakler med malda småkryp, och fiskpinnar med ris blir självklart myrägg med stekta piratfingrar.


Ett enkelt sätt att göra rätterna än mer populära hos barnen vid halloween är att använda karamellfärg. Grönt ris eller lila pannkakor passar perfekt för dessa måltider.


Så gör du avhuggna ishänder till bålen

Ett roligt (och lite läskigt) inslag i bålskålen är såklart "avhuggna händer" (av is). Dessa sätter stämningen ordentligt, och kyler dessutom effektivt ner drycken. Fyll plasthandskar med vatten och knyt igen ordentligt, frys under natten. Klipp sedan upp handsken försiktigt och lägg ner handen i bålen när den serveras.


Tips! Tillsätt lite röd karamellfärg i handsken för att få effekten av en "blodig hand".

Fika till halloween

Det finns otaliga recept på halloweenbakelser och halloweengodis, och att baka till halloween är extra roligt då man kan låta fantasin flöda. Cake pops som doppas i choklad kan enkelt göras om till “mumier” med kristyr eller vit choklad som ringlas över chokladbollen. 


Klassiska vampyrtänder i plast eller godiständer blir hur roliga som helst när de fästs i en sockermunk.


Klassiska småkakor går att färgsätta i regnbågens alla färger för att passa tillfället, och cupcakes är enkla att dekorera med godis och annat gott.


Tips! Saknas tid och ork för att baka eller fixa snacks till halloween? Köp godisögon och toppa all mat och fika med dessa, det räcker långt.

Gör eget halloweengodis

Ätbara monsterögon, vampyrtänder eller marshmallowmonster – godis till halloween handlar mest om presentationen. Allt går att servera som halloweengodis, bara de har de rätta namnen och läggs upp på ett roligt sätt. Klä in vanliga godisklubbor med vitt bakplåtspapper, knyt ett svart band under klubban och rita ögon, mun och tänder – ett enkelt pyssel som även barnen kommer uppskatta.


Chokladbräck är enkelt att baka, och om du toppar bitarna med ätbara godisögon och annat roligt så blir det ett perfekt godis till halloween.

Rysligt roligt pyssel till halloween

Om det är någon gång på året det verkligen är kul att pyssla så är det inför halloween. Inspirationen till roligt halloweenpyssel går att hitta överallt och inget kan gå fel, man kan alltid påstå att ens misslyckade pumpakarvning skulle vara precis så ful som den nu råkade bli.


Med enkla medel som tomma toapappersrullar, stenar i roliga former, glasburkar och färgat papper kommer du långt. Måla burkar eller stenar till spöken, pumpor eller läskiga figurer. 


Toapappersrullar kan du göra om till allt från fladdermöss till spöken eller söta rävar. Här ser du redaktionens egna pyssel med tomma toapappersrullar. Allt du behöver är färgat papper, häftapparat, lim, sax och pennor.

Utklädnad och pyssel till Halloween

Såklart kan du enkelt beställa hem maskeradkläder och smink till halloweenfesten. Men ibland glömmer man bort att beställa i tid, eller så blir det helt enkelt för dyrt. Med lite fantasi och enkla medel kan du skapa en rolig outfit till festen.


Med solgula kläder och ett grönt papper kan du klä ut dig till en ananas.! Rulla ihop det gröna pappret så att det sitter bra på huvudet och klipp ut en stor ananasstjälk – klipp två hål för ett band att knyta “hatten” runt hakan. Med ett stort orange tyg kan du eller barnen bli en pumpa. Klipp ut ett hål för armar och huvud och knyt ihop tyget under midjan. Fyll ut med stoppning eller kuddar.


På second hand–butiker finns massor av möjligheter att fynda både utstyrslar och dekoration till maskeraden. Kläder från 70–tal och 80–tal är enkelt att hitta och styla. Ett annat tips är att köpa hem frystejp eller annan tejp och märka ut “skelettdelar” på svarta kläder.

Fakta – Därför firar vi halloween

Halloween är ett hopplock av traditioner från flera delar av världen. Främst har halloween rötter i Skottland och Irland, där den sägs ha växt fram från skördefesten Samhain, en av kelternas högtider. Samhain firades i slutet av det keltiska året, från den sista oktober. Under denna högtid ansågs gränsen mellan de dödas värld och de levandes värld vara som tunnast, och under natten till samhain trodde kelterna att döda själar kunde återvända till jorden.


Kelterna blidkade själarna genom att sätta ut mat utanför husen som offergåvor, detta skulle bland annat säkerställa att boskapen överlevde. Kelterna höll även stora fester där extra platser dukades upp för personer i hushållet som gått bort, för att visa sin gästfrihet.


En del personer gick runt från hus till hus och läste upp poesi, mot utbyte av en bit mat. Det sägs då att dessa personer maskerade sig för de vandrande själarna genom att klä ut sig och imitera dem.


Halloween ska inte förväxlas med alla helgons dag eller alla helgons afton, vilka är kristna traditioner. Den kristna kyrkan försökte avverka traditionen genom att flytta alla helgons dag (allhelgonadagen) till lördagen mellan 31 oktober och sjätte november, på så sätt blev 31 oktober istället allhelgonaafton.


Kyrkan lyckades trots detta inte att helt utplåna samhain, men traditionen har däremot förändrats över tid och blivit mer folklig. Immigranter förde under 1800-talet traditionen till bland annat USA, och idag är halloween ett stort hopkok av traditioner från många länder.

Planera ett halloweenparty

Att planera en halloweenfest är riktigt kul, här kan du verkligen ta ut svängarna. Bestäm ett tema eller kör på med massor av läskiga dekorationer. Det första du bör fundera över är hur många gäster du ska bjuda in, och var festen kommer hållas. Festlokaler går att hyra, och även vissa föreningslokaler hyrs ut till fester och sammankomster (om du städar själv). Fundera sedan på vilket datum festen blir av, efter det börjar det roliga! 


Sätt ihop en musiklista med låtar som passar till halloween och leta inspiration till både dekoration och mat. En halloweenfest för barn blir extra populär med skräcktema. Kanske kan barnen få se en spökfilm, eller leka skattjakt med läskiga delmoment?


Inbjudan

Om du planerar en lite mindre fest så behövs inte mer än ett samtal, SMS eller digital inbjudan. Blir festen lite större så krävs en formell inbjudan, då hinner gästerna svara på O.S.A och eventuellt ordna med barnvakt eller liknande. 


- På inbjudningskortet bör viss information alltid stå med;

- Vem som bjuder in och till vad

- Vilket datum och var festen kommer hållas

- Eventuellt tema eller klädkod tydliggörs

- Senast datum för O.S.A 

- Fråga om eventuella allergier

- Information om festen är barnvänlig eller inte


Checklista inför festen

- Ha en eller flera spellistor med passande halloweenmusik redo

- Ställ ut gott om sopkorgar/skräpstationer

- Ordna en rökstation 

- Förvarna grannarna

- Röj i hallen så att det finns gott om plats för jackor och väskor

- Kom ihåg att köpa hem alkoholfria drycker


Dukning och dekoration

Att halloween infaller under hösten passar perfekt om man planerar att dekorera. Färgglada löv, rönnbärskvistar och kastanjer gör sig fint som dekoration till middagsdukningen eller buffén, se bara till att inte allt för många oinbjudna gäster kryper omkring på bordet. Skapa en läskig stämning med typiska halloweensaker som spindelnät, skelett och låtsasspindlar.


En lite större urgröpt pumpa passar perfekt som vas, och de mindre passar utmärkt som ljushållare. En vacker linneduk ger en bra bas för dukningen, eftersom de ofta har en beige ton så är det enkelt att färgkombinera övrig dekoration.


Tips! Vänta inte till sista dagen med att dekorera, börja redan under veckan lite smått.

Lekar och aktiviteter till halloweenfesten

Både barn och vuxna uppskattar lekar och aktiviteter på halloween, det gäller bara att anpassa dem för gästernas åldersspann. Klassiska lekar som “skicka äpplet” funkar oavsett ålder. Du låter alltså deltagarna hålla ett äpple under hakan, äpplet ska sedan gå laget runt under deltagarnas hakor och de får inte använda händerna! Ett klassiskt quiz är alltid uppskattat och går även det enkelt att anpassa för alla åldrar. Här nedanför tipsar vi om fler enkla lekar till halloweenpartyt.


“Vad är det för något?”

Utmana gästernas känsla för mod och sinnen med ett kläm– och känntest där de får gissa vad som ligger under duken eller i lådan endast genom att känna sig fram. Här är det fritt fram att ställa fram lite kletiga eller håriga föremål, det är ju faktiskt halloween.


Mumien

Dela in gästerna i grupper och låt de välja ut en person ur varje grupp som får agera mumie. Grupperna ska nu tävla om vilka som snabbast (inte slarvigast) kan packa in den utvalda personen som en mumie med toapapper.


Halloweenquiz

Ett quiz går enkelt att anpassa efter deltagarnas åldrar och kan enkelt spelas i lag. Några exempel på frågor i ett barnquiz kan vara "Vad heter det snälla spöket?", "Vad dricker en vampyr?" och "Varför har inte vampyrer speglar?". En rolig variant för vuxna är att spela upp ledmotiv till klassiska skräckfilmer eller serier, exempelvis ledmotiven till "The Shining", "Arkiv X" och "The Walking Dead", och låta deltagarna gissa vilka de är.