Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Att bygga upp ett litet vinterland med hjälp av bomull, några tomtar och ett pepparkakshus i centrum höjer julstämningen rejält. Att bygga ett pepparkakshus kan dock vara lite trixigt. Vi ger dig de bästa tipsen för att lyckas.
Att bygga ett pepparkakshus är både en rolig aktivitet samtidigt som du i slutändan får en riktigt fin (förhoppningsvis) juldekoration. För att förenkla processen kan du använda dig av en färdig byggsats till pepparkakshus. Då behöver du bara limma ihop delarna för att sedan kunna ägna åt det riktigt roliga – att dekorera.
Du kan välja att limma ihop ditt pepparkakshus med olika limvarianter. Om du inte vill äta upp ditt pepparkakshus kan limpistol vara en bra idé då det blir extra stadigt. Läs vidare för att ta reda på vilken “lim-metod” som passar bäst till ditt pepparkakshus.
Kristyr
Kristyr ger ett relativt stabilt pepparkakshus. Det tar dessutom lite tid att torka, så vid montering av huset behöver du inte skynda för att få bitarna att sitta ihop perfekt direkt. Du kan flytta runt för att verkligen få bitarna på plats så som du vill. Detta gör dock att monteringen av pepparkakshuset tar lite längre tid, just eftersom kristyren behöver en stund på sig att stelna ordentligt. Men om du vill ta dig tiden, och dessutom vill kunna äta upp pepparkakshuset sedan, så är kristyr ett bra alternativ.
Recept på hemmgjord kristyr
Ingredienser 4 dl florsocker 1 äggvita 1 tsk ättikssprit (12%)
Gör såhär:
Blanda ihop florsocker, äggvita och ättikssprit med elvisp. Du kan välja att använda dig av spritspåse för att få på kristyren på kanterna av de olika delarna till pepparkakshuset, eller så brer du på den med hjälp av en liten sked eller spatel.
Smält socker
Smält socker blir stenhårt när det stelnar, och det stelnar riktigt fort, så vill man använda det får man jobba snabbt. Nackdelen med smält socker är att det blir riktigt hett, vilket medför en risk att bränna sig. Med andra ord ska barn inte vara i närheten när det är dags för montering med hjälp av smält socker. Smält socker har även en tendens att kladda och rinna en del, så försök styra så det rinner på insidan istället för utsidan av pepparkakshuset. Precis som med kristyr kan du, när suget faller på, äta upp hela huset om du använder smält socker.
Recept för smält socker
Ingredienser 3 dl strösocker
Gör såhär:
Smält sockret i en torr stekpanna på medelvärme. När sockret är helt smält och fått en ljusbrun färg är det klart. Låt det stå på låg värme på spisen, annars stelnar det. Det enklaste är sedan att doppa kanterna på pepparkakshuset i det smälta sockret och sätta ihop med varandra. Om du har någon del som inte riktigt går att doppa kan du använda dig av en liten sked eller spatel för att stryka på det.
Limpistol
Limpistol ger också ett stabilt pepparkakshus, även om det inte ger ett riktigt lika hårt resultat som smält socker. Det går enkelt att applicera och ger även lite längre torktid än smält socker, vilket gör att du precis som med kristyren har lite tid på dig få ihop bitarna. Nackdelen med limpistol är dock att du såklart inte kan äta pepparkakshuset sedan.
Scrolla vidare för tips när du monterar ditt pepparkakshus.
186,33 kr /kg
När det är dags att montera och sätta ihop pepparkakshuset ska man ha gott om tid på sig. Det är ingen god idé att stressa sig igenom momenten. Det kan resultera i exempelvis ett snett hus eller att pepparkaksdelarna går sönder för att man kanske råkar vara lite för hårdhänt eller att man råkar slå i huset när man snabbt ska limma på nästa del. Så, kom ihåg att vara lugn och jobba metodisk. Låt varje del torka ordentligt innan du limmar på nästa.
Om du vill kan du montera ditt pepparkakshus direkt på en bricka, så du sedan kan pynta runt omkring huset och skapa ditt vinterland. På så sätt slipper du flytta huset när det väl är monterat.
Steg för steg: montera pepparkakshus
1. Lägg först ut alla delar så du ser att ingenting fattas, att det är tydligt var alla delar ska sitta och vad som är fram- och baksida på varje del.
2. Förbered ditt valda lim/bindmedel.
3. Börja med att limma ihop skorstenen och låt stå eller ligga ner plant för att torka.
4. Limma ihop ett av husets kortsidor med en långsida. Limma sedan på den andra kortsidan och sedan den andra långsidan.
5. Limma på taket.
6. Nu borde skorstenen ha torkat. Limma på den.
7. Låt pepparkakshuset stå ett tag så det får torka ordentligt.
8. Förbered dina dekorationer. Gör exempelvis kristyr och häll i den i en spritspåse, ta fram ditt valda godis och pynt.
9. När du är säker på att pepparkakshuset torkat kan du dekorera.
När det kommer till att dekorera pepparkakshus så kan du verkligen ta ut svängarna med färgglatt godis eller hålla dig till mer klassisk dekoration som kristyr. Eller vill du kanske ta inspiration av skogen och limma på grankvistar vid husknutarna för att det ska se ut som små träd?
Eller vill du ha Disneytema med dina favoritfigurer utklippta i papper som tittar ut genom fönstren? Ja, det finns minst sagt enormt mycket man kan hitta på att dekorera sitt pepparkakshus med.
- Om du vill använda kristyr för att göra mycket eller smått mönster kan det faktiskt vara smart att dekorera ditt hus innan du limmar ihop det. Detta eftersom det är enklare att göra mönster med spritspåse på en pepparkaka som ligger ner snarare än står upp.
- För att göra det enklare med kristyrmönster kan du rita ut ditt mönster lätt med en blyertspenna på pepparkaksdelarna, sedan är det bara att spritsa efter de linjerna.
- Något som verkligen ger en fin stämning till ett pepparkakshus är ge illusionen av riktiga fönster. Det gör man enkelt genom att limma på gelatinblad på baksidan av pepparkaksdelen över fönsteröppningarna.
- Gör en liten dörrkrans till ditt pepparkakshus, det kan du göra på två sätt. Du kan använda dig av kristyr som du färgat grön och en passande tyll. Spritsa ut en krans direkt på pepparkakan och häll exempelvis över strössel i valfri färg innan kristyren torkat. Ett pilligare sätt du kan göra en krans är att ta en liten grankvist, forma den till en cirkel och fästa ihop med hjälp av exempelvis sytråd. Limma på eventuellt pynt och låt torka. Limma på kransen på pepparkakan.
- Gör en väldoftande vedhög som ligger utanför ditt pepparkakshus genom att bygga en hög av kanelstänger.
- Ge ditt pepparkakshus en vintrigt kylig känsla med istappar. Gör en något lösare kristyr och börja bygg på ett lager längs takets kanter. Låt kristyren rinna ner lite så det ser ur som istappar. Om du vill kan du bygga på flera lager för att få en tjockare kant och mer dimensioner för istapparna.
- Vill du ha taket helt täckt av snö? Bred på lös kristyr eller glasyr över hela taket innan du monterar det. För att få det helt vitt kan det behövas flera lager.
- Sila över florsocker på ditt färdigpyntade pepparkakshus, det ger effekten av pudersnö.
- Lägg en batteridriven LED-ljusslinga i ditt pepparkakshus. Ljus inifrån förhöjer verkligen utseendet och känslan på ditt pepparkakshus, och gör att det ser ännu mysigare ut.
Lite vänskaplig konkurrens är alltid skoj, varför inte anordna en tävling där det gäller att skapa det finaste pepparkakshuset?
Beroende på hur många ni är kan ni välja om varje deltagare ska pynta sitt eget hus eller om man ska jobba i lag.
Tävlingen kan gå till på olika sätt. Här är två exempel
Tävla på tid. Bestäm hur länge tävlingen ska pågå. Under den tiden får alla dekorera sina pepparkakshus och när tiden är ute är det dags för bedömning.
Tävla med ett visst antal dekorationer. Dela upp så alla deltagare eller lag har precis samma mängd pynt, och man måste använda upp allt pynt. Välj om ni vill att det ska gå på tid eller inte.
När det är dags för bedömning får varje deltagare eller lag dela ut poäng till alla andra lagen. Och här gäller det såklart att vara ärlig. Man får inte sätta ett lågt betyg bara för att göra sin egen chans att vinna större.
Under 1900-talet började traditionen med att bygga pepparkakshus sprida sig i Sverige. Efter att andra världskriget tog slut tog den sedan ordentlig fart, bland annat eftersom flera av råvarorna som används i pepparkakor blev mer lättillgängliga och hushållen hade bättre ekonomi. Sedan 1921 finns ordet ”pepparkakshus” belagt i svenska språket.
Det största pepparkakshuset som byggts var 234 kvadratmeter stort och byggdes 2013 i staden Bryan i Texas, USA, vid en insamling till ett sjukhus. För att bygga jättehuset behövdes 22 000 godisbitar, 7200 ägg, 800 kilo smör och 3000 kilo mjöl.
249,50 kr /kg
63,92 kr /kg
79,83 kr /kg
551,97 kr /kg
84,11 kr /kg
9 990,00 kr /kg
4 495,00 kr /kg
5,99 kr /st