Hoppa till huvudinnehåll
Våffeldagen

Våffeldagen

Våfflor, jungfru Maria och vårbruk är tre saker man kanske inte vanligtvis kopplar ihop med varandra, men den 25 mars förenas de alla. Här reder vi ut hur våffeldagen kom till och varför vi varje år firar in våren med goda våfflor av alla dess sorter! Dessutom ger vi tips och tricks för att få till den perfekta frasiga och recept på många olika våfflor - söta, matiga och nyttiga!

Mjuka våfflor eller frasiga våfflor? Ägg eller bubbelvatten i smeten? Åsikterna kring hur en våffla ska vara är som så mycket annat delade. De traditionella våffelrecepten innehåller ägg medan nya recept alltmer utesluter det ur smeten och ger istället plats åt kolsyrat vatten. Det sägs att kallt bubbelvatten ger extra frasiga våfflor, och även om det inte är bevisat fullt ut att så är fallet så kan det ju alltid vara kul att prova för att se vad man själv tycker blir godast.


Visste du att? En våffla innehåller cirka 290 kalorier per 100 g, vilket innebär att en våffla innehåller cirka 120 kcal.

Så här gör du våfflor

Så här gör du våfflor efter vårt grundrecept, som är helt äggfritt. Receptet kan enkelt göras veganskt genom att byta ut mjölken mot valfri växtdryck. För att göra receptet glutenfritt byts vetemjölet ut mot valfritt glutenfritt mjöl. Receptet ger cirka 6-8 våfflor.


Ingredienser

100 g smör

2 tsk bakpulver

3 ½ dl vetemjöl

4 dl mjölk


Tillagning

1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och låt det svalna något.

2. Blanda bakpulver och vetemjöl i en bunke.

3. Tillsätt mjölk och det avsvalnade smöret i mjölblandningen och rör ihop till en jämn smet.

4. Hetta upp våffeljärnet, pensla det med smält smör och grädda sedan våfflorna i omgångar.

5. Stjälp upp de färdiga våfflorna på ett galler och låt svalna.

6. Toppa med valfria godsaker, ät och njut!

Färdig våffelmix och godsaker till våfflorna

Tips och tricks för perfekta våfflor

Oavsett vilket våffelrecept du använder dig av ger vi här tips och tricks för hur du uppnår perfektion med dina våfflor!

Smält smöret försiktigt och häll i mjölken i kastrullen, ta av från plattan. Låt stå en stund så mjölken får samma temperatur som smöret - på så vis skär sig inte ingredienserna med varandra i smeten sen.


Blanda ihop alla torra ingredienser innan du har ner dem i smeten så att bakpulvret och saltet finfördelas ordentligt.

Var försiktig när du blandar ihop de torra ingredienserna med de blöta. Vänd ihop smeten med en slickepott istället för att vispa rigoröst - ju mer du vispar i smeten desto mer aktiveras glutenet vilket kan leda till att du får sega våfflor.


Om du använder bubbelvatten i smeten ska du undvika att röra för mycket - med för mycket rörande försvinner ju bubblorna och våfflorna blir mindre frasiga. 


När våffelsmeten är ihopblandad får den gärna vila i kylen i minst 20 minuter, speciellt om du har bakpulver i den. Då får nämligen bakpulvret tid på sig att aktiveras vilket ger fluffigare våfflor. Dessutom får mjölet tid att dra åt sig alla blöta ingredienser vilket ger en tjockare och krämigare våffelsmet.


Låt våffeljärnet blir ordentligt varmt innan du börjar grädda och pensla sedan båda sidorna i järnet med smält smör - då får du frasiga våfflor med en härlig gyllenbrun yta på båda sidor.


Mängden smet som ska hällas i våffeljärnet beror helt på hur stort ditt våffeljärn är. Någonstans mellan ½ dl - 1 dl brukar vara lagom mängd, du får helt enkelt testa dig fram! Smeten ska täcka nästan hela ytan i våffeljärnet innan locket stängs igen.


Rör om i smeten mellan gräddningarna! Mjölet sjunker fort till botten så se till att röra om innan det är dags för nästa våffla att gräddas.


Gräddningstiden på våfflorna beror också på ditt våffeljärn - håll koll och titta till dem då och då tills de fått den fina gyllenbruna färgen du eftersträvar.


Stjälp upp våfflorna på ett galler för att svalna när de gräddats klart. Stapla dem inte inte på varandra! Då försvinner den härliga frasigheten och våfflorna blir mjuka.


Tips! För en lyxig helgfrukost kan du förbereda våffelsmeten kvällen innan och förvara den i kylen över natten - då hinner den bli extra krämig! Temperaturskillnaden mellan den kalla smeten och det varma våffeljärnet gör dessutom att våfflorna blir extra frasiga.


Om det mot all förmodan blir våfflor kvar efter alla är mätta och belåtna vill vi slå ett slag för att frysa in dem! Enklast blir det om våfflorna delas upp var för sig och sedan styckfryses in, alternativt fryses med smörgåspapper/bakplåtspapper mellan varje våffla. När våffelsuget sen knackar på är det bara att ta fram dem direkt ur frysen och stoppa ner dem i brödrosten för bästa resultat. Då blir våfflorna som nygräddade igen!

Gör egna våfflor

Söta varianter av den traditionella våfflan

En vanlig våffla är inte särskilt smakrik i sig själv utan det är ofta toppingen som gör hela grejen - våga prova något nytt, varför inte smaksätta den traditionella våfflan med härliga smakkombinationer som lyfter våfflan till nya nivåer.


Ett hett tips är att kombinera våffeldagen med en annan favoritdag hos svenskarna, nämligen kanelbullens dag, och göra kanelbullevåfflor! Kanelbullevåfflor gör du enkelt genom att drissla en härlig kanelfyllning runt som en spiral i våfflan efter du hällt smeten i våffeljärnet. Om du vill kan du också strössla över lite pärlsocker innan järnet stängs igen för gräddning. Då får du till både smaken men också utseendet av en kanelbulle! Fyllningen gör du enkelt genom att smälta 75 gram smör tillsammans med ½ dl kanel och ½ ljus sirap på låg värme i en kastrull på spisen. Häll sedan över fyllningen i en flaska eller kanna så du enklare får till den snygga kanelspiralen i våfflan sen! Den goda kanelbullefyllningen räcker till cirka 10-12 våfflor.

Ett annat klassiskt bakverk som kan kombineras med våfflan är äppelpaj! En äppelpajsvåffla kan du göra på flera sätt. Antingen kan du välja att tillsätta rivet äpple, farinsocker och kanel i våffelsmeten, eller så kan du göra en vanlig våffla som sedan toppas med en härlig äppelkompott med kanel. Beroende på hur mycket du vill lyxa till det för dagen kan våfflan också toppas med en salt kolasås som gifter sig fantastiskt tillsammans med äpple och kanel.


Den klassiska smakkombon citron och vallmo som passar riktigt bra i mjuka kakor gör sig minst lika fin i frasiga våfflor. Citronen ger en syrlig touch på våfflorna medan vallmofröna bidrar med en lätt nötig smak och en härlig textur. I ett recept för ca 10-12 våfflor kan du utgå från att tillsätta rivet skal från 1 citron och 2 msk svarta vallmofrön (tillsätt mer av det ena eller det andra om så önskas). Toppa våfflorna med vispad grädde, vaniljglass eller annan mejeriprodukt för ett fint smakbryt mot syran.


En annan välfungerande smakkombo som blir toppen i våfflor är apelsin och choklad. Den får du lättast till genom att antingen röra ner hackad apelsinchoklad i smeten eller hackad mörk choklad och rivet apelsinskal.


Genom att tillsätta bär i smeten får du en enkel men god twist på våfflorna. Välj själv vilka bär du vill använda dig av, men de klassiska hallonen och blåbären funkar alltid. Tänk bara på att om du använder frysta bär så släpper de ifrån sig mer vätska än färska vilket kan påverka frasigheten på våfflorna!

Matiga våfflor

Våfflor behöver inte bara vara söta, det är väldigt enkelt att göra matiga våfflor med salta tillbehör som passar perfekt till allt från frukost till brunch och middag! De flesta våffelrecept görs utan salt men speciellt matiga våfflor får den där extra smakskjutsen av en nypa flingsalt, så var inte rädd för att kasta ner det i smeten.


När du gör matiga våfflor kan du följa ett vanligt våffelrecept, skippa dock sockret om det finns med i receptet. Sedan kan du toppa våfflorna med vad du än är sugen på, vare sig det är protein som rökt lax, räkor, bacon, löjrom, skinka eller goda grönsaker som avokado, svamp, tomat eller picklad rödlök. Likt en traditionell söt våffla som har sylt och grädde på sig, är det gott att toppa den matiga våfflan med någonting krämigt - till exempel färskost med rivet citronskal, skagenröra, gräddstekt grönkål eller smetana smaksatt med riven pepparrot.


För att få till en matig våffelsmet är det både enkelt och gott att tillsätta rivna grönsaker som zucchini, morot, fast potatis, vitkål eller blomkål. Dessutom kan vetemjölet bytas ut mot en annan mjölsort som är matigare, till exempel bovete-, grahams- eller havremjöl. Med tinad fryst spenat i smeten får du till en härligt grön våffla med extra nyttigheter. Att tillsätta grönsaker i våffelsmeten är ett enkelt sätt att få in mer grönsaker i vardagen - både för sig själv men också om det finns barn där hemma som är lite kinkiga med vad de stoppar i sig.

Tips! Potatisvåfflor är supergoda att toppa med löjrom, smetana, rödlök och dill - det blir en härlig korsning mellan en våffla och en råraka och passar perfekt som både förrätt och huvudrätt.


För att få in mer protein i våffelsmeten kan du vispa ner keso, cottage cheese, i den. Eftersom keson i sig inte har särskilt mycket smak funkar det utmärkt att använda sig av för både matiga och söta våfflor. Ett annat enkelt sätt att laga matiga våfflor med mer protein i är att göra halloumivåfflor! Två stycken halloumivåfflor gör du enkelt genom att riva en halloumiost grovt, pudra över ½ msk potatismjöl och röra runt. Dela sedan upp blandningen i två och grädda i ett smörat upphettat våffeljärn tills de blivit gyllenbruna. Toppa våfflorna med vad du gillar - crème fraîche, löjrom/tångpärlor och gräslök/dill är dock en välkänd trio som passar fint till halloumivåfflorna.


Ett annat tips för matiga våfflor är att tillsätta vita bönor i smeten. Bönor innehåller mycket kolhydrater som ger en bra mättnadskänsla. Dessutom har de inte så mycket smak och färg vilket gör dem perfekta att bjuda ovetandes barn på som annars vägrar äta bönor!

Prova en annan våffelvariant

Nyttiga våfflor

Som med de flesta maträtter finns det små tips och tricks för att göra våfflan lite nyttigare än vad den är. Om du vill göra våfflor utan vetemjöl går det bra att använda sig av i princip vilken annan mjölsort som helst - kom bara ihåg att det kan påverka smaken på våfflan! Kokosmjöl, dinkelmjöl, bovetemjöl, mandelmjöl är tips på några mjölsorter som passar finfint i våfflan för att göra den lite hälsosammare. Dinkelmjöl är ett bra val om du är ute efter en våffla med lågt GI.


Ett annat tips är att byta ut 1 dl (eller mer) av mjölet mot havregryn! Dels för att få in mer fibrer och näring i våfflan, men också för att de långsamma kolhydraterna i havre gör att du håller dig mätt längre. Välj själv om du vill mixa havregrynen till ett mjöl innan de åker ner i smeten eller om du hellre vill ha i helt havregryn för lite extra struktur i våfflorna.


För att få in mer protein i våfflan kan du tillsätta kvarg eller proteinpulver i smeten. Du kan ersätta vetemjölet i våffelreceptet med en kombination av proteinpulver och havregryn mixade till ett mjöl. Proteinpulver finns i massa olika smaker så välj det du tycker är godast, men vanilj eller choklad passar fint i just våfflor! Proteinvåfflor skiljer sig från vanliga våfflor då de inte blir lika frasiga och något mer kompakta. Däremot ger proteinpulvret och havremjölet tillsammans en hög mättnadskänsla att stå sig länge på under dagen.


Kvarg kan du dels använda som topping på dina våfflor men det kan också röras ner i smeten. Naturell kvarg kan ersätta en del av vätskan i våffelreceptet - prova dig fram till en lagom tjock konsistens på våffelsmeten. Vaniljkvarg blandat med frysta tinade hallon och blåbär är gott att ha som topping på våfflan men funkar även det riktigt bra i smeten.


Har du övermogna bananer hemma? Gör våfflor av dem! Riktigt mjuka bananer ger både en söt god smak och en bra konsistens till nyttiga våfflor. Bananvåfflor blir inte lika frasiga som vanliga våfflor men är perfekta för en stabil frukost som håller dig mätt länge.

Glutenfria våfflor

Glutenfria våfflor är väldigt enkla att göra och smakar minst lika gott som vanliga våfflor! Det finns många olika sorters glutenfria mjöler du kan använda dig av istället för vetemjöl, här tipsar vi om de som ger de godaste glutenfria våfflorna:


glutenfri mjölmix

mandelmjöl

bovetemjöl

durramjöl

havremjöl

potatismjöl

majsmjöl

majsstärkelse (maizena)

rismjöl

kokosmjöl

kikärtsmjöl


Det som är viktigt att tänka på vid användning av glutenfri mjölmix är att den väger mycket mindre än vetemjöl och du uppnår därför bättre resultat genom att väga den istället för att använda decilitermått.


Med alla glutenfria mjöler är det också bra att låta smeten stå och gotta ihop sig i ca 20 minuter innan det är dags att grädda våfflorna - då sätter sig smeten bättre och får en fin konsistens.


För att göra våfflorna laktosfria byter du enkelt ut mejeriprodukterna i våffelreceptet mot laktosfria sådana. Helt mjölkfria våfflor får du genom att byta ut mjölken mot en växtbaserad dryck och smöret mot ett smör som är baserat på vegetabiliskt fett.

Gör glutenfria våfflor

Dessa våfflor är gjorda på mandelmjöl, ägg och fiberhusk istället för vetemjöl. Om du har ett våffeljärn i teflon behöver du inte smörja järnet innan gräddning av våfflorna.

Veganska våfflor

Både veganska våfflor och veganska belgiska våfflor är väldigt enkelt att göra hemma! För att få till perfekta veganska våfflor kan du följa våra tips och tricks för de godaste våfflorna högre upp - men kom ihåg att byta ut mjölk och smör mot vegetabiliska motsvarigheter. Vi tycker att havremjölk eller sojamjölk passar utmärkt i våfflor. Om du inte vill använda vegetabiliskt smör går det bra att använda olja istället - rapsolja för ingen smak eller kokosolja för en touch av kokos.


Många våffelrecept, speciellt de för frasvåfflor, innehåller inte ägg så då behöver du inte fundera ut ett substitut för det. Om du däremot följer ett våffelrecept som innehåller ägg, kan du byta ut äggen mot uppvispat kikärtsspad, även kallat aquafaba. Kikärtsspadet är vätskan som kikärtor på burk ligger i. När det vispas upp ser det nästan exakt ut som uppvispad äggvita. Oroa dig inte för kikärtslukten - den kommer du inte känna smaken av i våfflorna när du är klar! Ett bra mått att utgå ifrån om du väljer att göra veganska våfflor med kikärtsspad är att 1 ägg = 3 msk aquafaba. Äggen kan också bytas ut mot “chiaägg” där 1 msk chiafrön + 3 msk vatten = 1 ägg. Förutom att vara ett bra äggsubstitut är chiafrön dessutom fyllda av omega-3 och ger en bra mättnadskänsla.


För att göra veganska våfflor som dessutom är glutenfria följer du tipsen ovan och byter också ut vetemjölet i våffelreceptet mot kikärtsmjöl, potatismjöl, mandelmjöl eller hemmagjord havremjöl gjort på mixade havregryn eftersom vanligt vetemjöl innehåller gluten.


För att få till en perfekt vispad vegogrädde till de frasiga våfflorna blandar du ner 1 tsk färskpressad citronjuice i den uppvispade grädden. På så vis sätter sig grädden lite grann vilket sedan ger finfina små toppar.

Allt du behöver för att göra veganska våfflor hemma

Våffeldagens historia

Likt många andra högtider i Sverige har våffeldagen sitt ursprung i en kristen tradition och har funnits både här och i andra kristna länder sen 600-talet. Våffeldagen infaller samma datum varje år, den 25 mars, eftersom det var den dagen det sägs att Maria blev gravid med Jesus enligt kristendomen. Dagen kallades förr i tiden för Marie bebådelsedag och också Vårfrudagen. Det sistnämnda är det som historiskt sett har markerat vårbrukets början. Vårfrudagen sågs förr i tiden som en vädermässig vändpunkt i Sverige. Man brukade säga att så mycket snö som låg på taken denna dag, så mycket snö skulle ligga på marken när Valborg kom.


Ordet våffeldagen sägs ha kommit till genom en felsägning av Vårfrudagen. Våfflor kan dateras ända bak till medeltiden, men då gjordes de inte på vitt mjöl utan likheten dras mer till själva formen. Våfflan så som vi känner till den idag är ett arv från det sena 1800-talet. De traditionella våfflorna från förr innehöll ägg, mjöl, smör och vätska i form av mjölk, grädde och/eller vatten.

Fler våffeltips

Hemmagjord sylt till våfflorna


Sylt är ett klassiskt tillbehör till våfflor. Om du aldrig gjort egen sylt är våffeldagen det perfekta tillfället att testa på det för första gången - det är jätteenkelt och så mycket godare än om du köper den färdig. Dessutom har du själv koll på vilka ingredienser som hamnar i sylten och kan justera sockermängden efter egna preferenser.


Grädda våfflor utan våffeljärn


Om du inte har ett våffeljärn och heller inte har möjlighet att skaffa ett så finns det knep för att grädda våfflor ändå. De kommer se lite annorlunda ut och blir inte lika frasiga, men det är ju främst smaken som räknas ändå och den blir det ingen skillnad på.


Du kan grädda våfflorna i en grillstekpanna av gjutjärn. Värm då upp pannan ordentligt och lägg i en stor klick smör så minskar risken för att våfflan fastnar. Häll i valfri mängd smet och vändstek sedan våfflan så får du ett fint mönster på den.


Har du en mackgrill eller ett toastjärn hemma? Perfekt, för det går alldeles utmärkt att grädda våfflor i den. Se bara till att inte hälla i för mycket smet så det rinner ut.


Grädda våfflor utomhus


Att grädda våfflor utomhus över öppen eld är både gott och kul. Doften som sprids i luften är fantastisk och det finns något mysigt med att sitta ute i naturen och mumsa på varma frasiga våfflor.


För att grädda våfflor över öppen eld behöver du ett våffellagg i gjutjärn som tål att bli ordentligt varmt på båda sidor. Om du inte har ett sådant hemma redan kan du hålla utkik efter ett nästa gång du är på loppis - har du tur kan du nämligen hitta ett för en billig peng.


Våffelsmeten förbereder du hemma och tar med i en burk eller ännu bättre en vattenflaska som gör det enkelt att hälla ut smeten i laggen. Packa ner valfria toppings till våfflorna och du är redo för en god lunch ute i naturen.

Våfflor i andra delar av världen

Belgiska våfflor är lätta att känna igen på deras form. De är tjockare än de svenska våfflorna och ofta i form av en fyrkant eller cirkel som sedan delas i fyra. Våffelsmeten för belgiska våfflor kan liknas vid en svensk söt bulldeg eftersom den har jäst i sig. Jästen gör att våfflorna blir tyngre och mer kompakta än svenska våfflor. Även om de belgiska våfflorna görs i olika former har de alla karakteristiska fyrkantiga fördjupningar över hela våfflan där sylten, mjukglassen eller grädden sedan kan lägga sig till ro.


Belgiska våfflor ser olika ut i olika delar av landet, men en av de mest traditionella är “Luikse Wafel”, även kallad “sockervåffla”. Den våfflan har en oval form och sockerkristaller, pärlsocker, i degen vilket gör den extra söt och krispig.


Amerikanska våfflor liknar belgiska våfflor till utseendet, förutom att de gräddas i ett lite mindre järn och inte har lika stora fördjupningar i sig. Det är också ganska mycket socker i smeten för att ge en söt smak och karamellisering vid gräddning. Våfflorna kommer inte undan amerikanernas kärlek till friterad mat - de äter nämligen gärna sina våfflor tillsammans med friterad kyckling och en generös mängd lönnsirap ovanpå.


Danska våfflor är väldigt lika svenska våfflor, både till utseende men också ingredienserna i smeten. Många danskar gillar dock att vispa ner en halv tesked kanel eller kardemumma i våffelsmeten för extra kryddig smak, medan andra danskar istället använder sig av den välbeprövade smakkombinationen vallmofrön + finrivet citronskal i sin våffelsmet.


Franska våfflor, eller Pariservåfflor som de också kallas, både ser ut och smakar väldigt annorlunda jämfört med svenska våfflor. De franska våfflorna är krispiga mördegskakor som läggs ihop två och två med en vaniljsmakande smörkräm emellan. Kakdegen kavlas ut med en kruskavel på sockrat bakbord vilket ger kakorna en krispig yta och en exteriör som liknar vanliga våfflor.