Bröderna Persson fiskar löja

Kalixlöjrom från bröderna Persson

För bröderna Persson i Piteå är löjfisket den bästa tiden på hela året. Perioden för löjfiske är hård och slitsam. Men det är en viktig tid på året och betydelsen av att fisket går bra märks av i stämningen bland alla som jobbar.

Kalixlöjrom från bröderna Persson

Löjfisket pågår från slutet av september till slutet av oktober och engagerar en stor del av familjen.


– Det som gör den så speciell är den höga smaken och brinnande färgen, säger Magnus Persson, som tillsammans med storebror Krister driver företaget Bröderna Persson, en av Sveriges mest välrenommerade löjromsproducenter. Som femte generationens fiskare är de mer eller mindre uppväxta på sjön.


Läs hela reportaget om bröderna Persson här.

Handla havets guld..

..och annat gott som passar till löjrom. Toppa chips med löjrom, smetana och dill, eller gör en riktigt god löjromspizza.

Om Kalixlöjrom

- Kalixlöjrom utvinns ur siklöja som är fångad i Bottenvikens bräckta vatten från Haparanda i nordost och ner till Åbyälven strax söder om Piteå.


- Siklöja är en mycket liten laxfisk som lever på plankton, kräftdjur, insektslarver och de mineraler som strömmar in i området från de stora älvarna.


- En honlöja väger cirka 20 till 30 gram och rommen cirka 3 till 5 gram. Storleken på äggen varierar under fiskeperioden, men snittar på 1 millimeter.


- Norrbottens Kustfiskares Producentorganisation (NKFPO) har en självförvaltning av fiskeresursen och endast ett begränsat antal licenser för trålfiske beviljas. Havs- och vattenmyndigheten och Sveriges lantbruksuniversitet följer utvecklingen av fiskbeståndet och säkerställer att fisket sker på ett hållbart sätt.


- EU har tilldelat Kalixlöjrom det starkaste livsmedelsskyddet: Skyddad Ursprungsbeteckning. Det innebär att ”produkten är producerad, bearbetad och beredd inom ett visst avgränsat geografiskt område med en för området karaktäristisk metod”.