Hur du tillagar en hel kyckling i ugn

Hur du tillagar en hel kyckling i ugn

På listan över svenskarnas favoriter bland vardagsrätter hittar du kyckling. Det är främst bröstfilén som åker med i beställningen hem vilket gör att övriga detaljer lätt faller i glömska. Så hur hanteras en hel fågel? Vad gör en av alla ben, och behöver den styckas innan tillagning? Vi hjälper dig med denna svinnsmarta råvara.

Tillaga hel kyckling

Den svinnsmarta hela kycklingen

En hel kyckling består av två bröstfiléer, två lårfiléer, två vingar, två lårklubbor och två mindre klubbor, vilket som du hör kan mätta många magar. De olika detaljerna passar mer eller mindre bra till olika rätter, men om det känns övermäktigt att själv stycka den hela kycklingen så föreslår vi att du tillagar den hel i ugn.


Att köpa en hel kyckling är fördelaktigt på flera vis: den är ofta billigare än de enskilda styckdetaljerna när de säljs var för sig och när den hela kycklingen får tillagas med fett och ben blir resultatet saftigt och mättande. Dessutom sköter den sig själv i ugnen under minst en timme (beroende på temperatur) vilket ger dig tid till annat.

Temperatur och tid

Det finns två vägar att gå vad gäller temperatur och tid i ugnen; för att få ett saftigt kött som du enkelt kan dra isär kan du tillaga kycklingen på en låg temperatur under en längre tid - perfekt om du till exempel vill ha kycklingen till en tacos. Vill du hellre ha kyckling med krispigt skinn kan du tillaga den tillsammans med en god marinad på högre temperatur.


Hur länge kycklingen behöver tillagas för att bli klar beror på fler saker än temperaturen på ugnen. Som nämnt ovan är det viktigt att kycklingen inte kommer direkt ur kylskåpet när den ska tillagas då det påverkar tillagningstiden. För att få ett jämnt resultat vill du också se till att den varma luften kommer åt kycklingen både under och över. Detta gör du genom att låta kycklingen komma upp en bit från plåten, antingen genom att tillaga kycklingen på ett galler med en plåt under, eller att du under kycklingen har ett lager med skivad lök och rotfrukter. Nu har du goda förutsättningar för att belönas med ett extremt saftigt resultat.


Men hur vet du att den är klar?

Mät innertemperaturen för hel kyckling vid den tjockaste delen av kycklingen intill benet, den bör vara 82˚C (vid benet). Du kan även kontrollera att köttvätskan som kommer ut ur kycklingen när du pressar på den lätt är genomskinlig.


Fem tips för extra god kyckling

- När du ändå är igång: tillaga två kycklingar samtidigt! En till kvällens middag och en som du kan plocka isär efter tillagning och frysa in eller använda till veckans matlådor


- Koka buljong på skrovet som blir kvar när du tagit vara på köttdetaljerna


- Dela den hela kycklingen vid ryggbenet och platta ut så gott det går för en snabbare tillagning


- Se till att kycklingen är rumstempererad innan tillagning så får du ett jämnare resultat på köttet


- Ta vara på köttsaften som är kvar på plåten efter att du tillagat kycklingen, antingen till en buljong eller i en god gräddsås

Köp hem kyckling till middag