Ljusgårda

Ljusgårda

– Vi ser oss inte som ett salladsföretag. Vår ambition är att bygga nya ekosystem där vi kan stoppa in vilka frön som helst.

Visste du att en av Mathems mest innovativa varor är sallad? I ett futuristiskt labb i Tibro har Ljusgårda skapat ett ekosystem i miniformat, optimerat för hållbar salladsodling. På så sätt kan du äta närodlade grönsaker året om.


Erik Lundgren är medgrundare av Ljusgårda, en av Europas största inomhusodlingar av sallad. Han berättar att allt började i ett garage i Tibro. Det var nämligen där som han tillsammans med ett par kompisar först testade att bygga en vertikal odling som lystes upp med LED-lampor.


Erik Lundgren är medgrundare av Ljusgårda, en av Europas största inomhusodlingar av sallad. Han berättar att allt började i ett garage i Tibro. Det var nämligen där som han tillsammans med ett par kompisar först testade att bygga en vertikal odling som lystes upp med LED-lampor.

Vi började med sallad för att det är en så stor och populär produkt, där vi snabbt kan göra skillnad genom att minska importen. Tack vare innovativ teknik går det att producera stora volymer av klimatsmart sallad så det kostar mycket mindre än det smakar. På sikt vill vi producera allt från tomater, kål och baljväxter till nästa generations stapelgrödor.

Läs hela reportaget om Ljusgårda här.