Stefan på Värmdö bryggeri

Värmdö bryggeri

På Värmdö bryggeri i Stockholms skärgård brygger Stefan och hans vänner hållbar alkoholfri öl. Vatten får de från sin egen brunn och malten kommer från grannbonden. Restprodukterna ger de tillbaka som gödsel för nästa skörd. Ett öl med eget kretslopp.

Ett hantverksbryggeri med hjärtat i skärgården

I bryggeriet är det bara tre personer som sköter produktionen. Stefan som är bryggare och vd, bryggeritekniker Johan Hedberg och Alvin Fjellman, tekniker. De gör allt från att krossa malten, jäsa och separera till att provsmaka, tappa ölen på flaskor och packa lådorna på pall.


– Eftersom smaken på maltkornet alltid varierar lite, ligger utmaningen i att varje gång göra en öl som smakar minst lika bra som den förra – och gärna lite bättre.

På Mathem säljs bland annat den ekologiska alkoholfria lagern. Den är ljus och frisk med tydliga citrustoner från humlen.


– Alkohol bidrar med fyllighet och sötma. Vi har hittat en process där vår alkoholfria öl får ett djup i smaken som gör att den ligger väldigt nära den alkoholhaltiga.


Läs hela reportaget om Värmdö bryggeri här.

Produkter