Potatis- och purjolökssoppa
Mari Bergman

Potatis- och purjolökssoppa

30 minEnkelt
101,40 kr
2 portioner11,72 kr per portion
En soppa med klassiska milda smaker. Toppingen med den stekta potatisen och krispiga purjolöken blir pricken över i:et i denna rätt. Det här receptet ingår i Mathems koncept - recept med max 500 kcal. Se alla våra recept med max 500 kcal här Se alla våra klimatberäknade recept här. CO2e/portion: 0,35

Topping
2 tskOlivolja
0,5 stPurjolök
1 krmSalt Fint
100 gPotatis
Tillbehör
50 gFärskost Naturell
20 gKnäckebröd
Soppa
1 krmSvartpeppar Malen
1 klyftaVitlök Vanlig
0,5 mskOlivolja
250 gPotatis
0,5 mskMat & Bak Smör
1 dlCreme Fraiche Naturell Lätt
1 krmSalt Fint
2 tskVitvinsvinäger
0,5 stPurjolök
1 stGrönsaksbuljong
5 dlVatten
1 krmTimjan - torkad
Instruktioner
1

Soppa: Skala potatisen (även till toppingen). Dela 250 gram potatis på mitten och tärna 100 gram potatis i små tärningar. Lägg tärningarna i en skål med vatten och ställ åt sidan.

2

Skölj purjolöken och skär i bitar. Finhacka en bit purjolök så att du har ca 0,5 msk till toppingen. Lägg i en skål och ställ åt sidan. Skala och grovhacka vitlöken.

3

Fräs potatis, purjolök och vitlök i smör och olja i en stor kastrull i ca 2 min utan att de tar färg. Tillsätt timjan och vitvinsvinäger och fräs ytterligare 30 sek. Tillsätt vatten och buljong och låt soppan sjuda under lock i ca 15 min.

4

Topping: Sila av vattnet på potatistärningarna och stek potatisen i olja så att den blir krispig och får en gyllenbrun stekyta. Salta lite lätt.

5

Soppa: Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer. Tillsätt creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Häll upp soppan i fyra djupa tallrikar och toppa med stekta potatistärningar och finhackad purjolök.

6

Droppa över olivolja. Servera soppan med knäckebröd och färskost.

Näringsvärde: 454 kcal, 10 g protein, 25 g fett, 46 g kolhydrater

Bild:

Nurlan Emir