Grillkol eller briketter?

Grillkol eller briketter?

Den evigt återkommande frågan, ska man använda grillbriketter eller kol? På senare tid har ytterligare två frågor tillkommit - grilla med ved eller pellets? Så vad ska man välja till grillen? Enklast är faktiskt att prova sig fram. Vill du ändå lära dig mer om vad skillnaderna är, och om grillkol eller briketter passar bäst för just din grillmiddag - scrolla då ner och ta del av vår guide.

De stora skillnaderna ligger i tändningssättet och hur länge glöden håller. Briketter ger en jämn glödbädd och brinner länge, medan grillkol antänds snabbare och ger en högre värme. Det går utmärkt att blanda briketter och grillkol, fördelen är att du får en lång brinntid och enkelt kan välja mellan indirekt eller direkt grillning. Lär dig mer om vilka olika grillsätt som finns och vilken mat som ska grillas på direkt eller indirekt värme. Längre ner hittar du vår jämförelsetabell för olika bränslen till grillen.


Tips! Bli expert på att grilla med vår stora grillskola.

Grillkol

Grillkol består av trä som upphettats i en syrefattig miljö (torrdestillation). Kol passar extra bra då du önskar en hög temperatur och tänkt grilla med direkt värmekälla. Grillkol antänds snabbt och avger mer värme än grillbriketter, men brinner däremot ut fortare. Kol kan ge en ojämn värme men ryker däremot lite mindre än exempelvis ved.


Tips! Här kan du köpa grillkol


Grillbriketter

Briketter består av komprimerat koldamm som framställts av kol, torv och liknande. Grillbriketter glöder längre än kol och dammar mindre, däremot tar de lite längre tid på sig att antändas och håller en lägre temperatur än grillkol.


Grillbriketter passar extra bra till stora köttbitar och indirekt grillning då de håller värmen längre. Tänk på att inte använda för många briketter, för 4 kotletter räcker det med ca 10-15 briketter.


Tips! Här kan du köpa briketter

Grilla med ved

Grillar du med ved så krävs en lite större grill eller grillplats, och lite mer tålamod då det tar längre tid att få till en glödbädd. Vinsten blir en fantastisk smakdimension då ved ryker mer och kan bidra med fina rökiga toner beroende på vilken typ av ved man väljer att använda.


Obs! Granved och tallved sprätter extra mycket, välj helst andra sorter. Undvik att använda kottar, sågspån och impregnerat trä vilket ger mycket rök och kan innehålla gifter.


Grilla med pellets

Det finns även grillar som är anpassade för att bränna pellets. Pelletsgrillar är ett måste för prylälskaren eller tekniknörden då en stor del av grillningen kan skötas via en app. Däremot kan du inte grilla med direkt värme då du använder dessa grillar. Pellets fylls på i en separat kammare och grillen fungerar istället som en ugn. Perfekt för då du vill kunna anpassa temperaturen, röka mat eller grilla indirekt.


Med pellets är det enkelt att få ett riktigt bra resultat, eftersom temperaturen går att förinställa och pellets bränns efter behov. Grillen kan dessutom startas på distans.

Jämför med vår tabell

Grillkol

Fördelar - Antänds snabbt. Ryker lite. Producerar små mängder aska. Hög temperatur.

Nackdelar - Kort glödtid. Ojämn värme. Användning - Direkt grillning. Grillning på hög värme under kort tid.


Briketter

Fördelar - Lång glödtid. Jämn värme. Lägre temperatur.

Nackdelar - Lång antändningstid. Ryker lite mer. Större mängder aska.

Användning - Indirekt grillning. Grillning på lägre värme under längre tid.


Ved

Fördelar - Fina röksmaker. Både direkt och indirekt värme.

Nackdelar - Kräver en större grillplats. Lång antändningstid.

Användning - Direkt och indirekt grillning. Grillning på både hög och låg värme.


Pellets

Fördelar - Jämn värme. Naturligt (100% trä). Modern teknik. Fina röksmaker. Ingen hantering av kol/briketter.

Nackdelar - Enbart indirekt grillning och rökning av mat.

Användning - Indirekt grillning och rökning.

Så grillar du sallad

Går det verkligen att grilla sallad? Absolut! Här guidar vi dig till att välja rätt sallad och hur du grillar den på bästa sätt. Vi bjuder även på ett snabbfixat recept i filmen. Sallad på grillen, det är rätt oslagbart. Särskilt när textur och smak passar till övriga rätter. Här berättar vi vilken sallad du ska välja att grilla, vilka sorter du ska undvika och hur du faktiskt grillar salladen. Gör en enkel sallad på grillen: Välj gärna salladssorter med lite grövre blad och grov rot som håller ihop salladen när du grillar. Endiver, gemsallad och romansallad passar utmärkt att grilla. Halvera salladshuvudet ner över roten. Gnid in halvorna i lite olja och grilla. Ta av salladen när du är nöjd med ytan, salta och peppra. Toppa med lite gräddig parmesanost och riven citronzest, servera och njut!